Ministri Kaliňák, Drucker a Kažimír odcestovali rokovať na Kubu

TA3 TASR SITA
20.2.2018 15:28

Minister vnútra Robert Kaliňák, minister zdravotníctva Tomáš Drucker a minister financií Peter Kažimír navštívili Kubu, kde rokujú s tamojšími predstaviteľmi. Potvrdili to príslušné ministerstvá.

Ministri Kaliňák, Drucker a Kažimír odcestovali rokovať na Kubu
ILU FOTO SITA/AP

Prerokovali Akčný plán 2018

Tlačový odbor rezortu financií konkretizoval, že minister Kažimír so svojou rezortnou partnerkou ministerkou financií a cien Kubánskej republiky Linou Olindou Perdraza Rodriguez prerokoval Akčný plán 2018. "Ide o dokument, ktorý deklaruje záujem kubánskej strany o slovenskú expertízu a špecifikuje tematický rámec spolupráce medzi ministerstvami. Tento rok bude transfer skúseností expertov ministerstva pokračovať v oblastiach fiškálnej a daňovej politiky," informovalo ministerstvo.

Slovensko sa už v októbri 2015 stalo prvou krajinou v regióne strednej Európy, ktorá podpísala dohodu o vysporiadaní kubánskeho dlhu. V rámci spolupráce s touto krajinou sa na Slovensko napríklad dováža liek na liečenie tzv. diabetickej nohy.

Možnosť vzájomnej spolupráce

Používanie lieku Heberprot, ktorý získalo Slovensko v rámci deblokácie kubánskeho dlhu, či vybudovanie Centra pre liečbu diabetickej nohy na Slovensku. Aj o tom hovoria predstavitelia slovenskej a kubánskej vlády na Kube. "Hlavnou témou rokovaní je aplikácia lieku Heberprot a vybudovanie Centra pre liečbu diabetickej nohy na Slovensku, ktoré by slúžilo aj pacientom z iných krajín Európy, ako aj ďalšie možnosti vzájomnej spolupráce predovšetkým v oblasti vedy a výskumu," uviedla pre TASR hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Drucker sa podľa jej slov stretne s viacerými predstaviteľmi kubánskej exekutívy, predovšetkým s podpredsedom Rady ministrov Ricardom Cabrisasom a ministrom zdravotníctva Robertom Moralesom Ojedom. S rezortným kolegom sa stretol aj Kaliňák. Ministerstvo vnútra na Kube rieši ESO. O časti reformy prejavili podľa hovorcu rezortu Ivana Netíka záujem Kubánci počas minuloročnej návštevy Slovenska. Kolegovia hovoria aj o spolupráci v oblasti implementácie bezpečnostných technológií, ako aj o vyrovnávaní sa s následkami klimatických zmien. Kaliňák sa už stretol s viacerými ministrami aj s predstaviteľmi polície a hasičov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok