PR správa

K detským úrazom dochádza najčastejšie doma

PR
19.2.2018 10:21

Našim školákom sa začínajú jarné prázdniny. Obdobie určené na oddych je však spojené aj s vyšším rizikom úrazov. Štatistiky hovoria, že v domácom prostredí ich vzniká omnoho viac ako v škole, alebo na ceste.

K detským úrazom dochádza najčastejšie doma
TASR/Martin Baumann

Rodičia síce majú väčšie obavy pustiť svoje deti von na ihrisko a niektorí sú v strese aj z pobytu svojich ratolestí v škole, ale pravda je taká, že až 36 % zranení je spôsobených doma, 23 % na športoviskách, 21 % úrazov sa stáva na cestách a len 17 % v predškolských a školských zariadeniach.*

„Paradoxne, domov, priestor, ktorý dôverne poznáme, je pre našich potomkov miestom, kde dochádza k najväčšiemu počtu úrazov detí a mládeže. U tých najmenších, do štyroch rokov, je ich najčastejšou príčinou oheň a následne popáleniny. U 10 – 14-ročných ide najmä o pády,“ hovorí riaditeľ úseku tvorby produktov a podpory predaja Poštovej poisťovne Ondrej Reichbauer. Najčastejšie poranená je horná končatina. Medzi dôvodmi hospitalizácie následkom úrazu vedie otras mozgu, zlomenina a pomliaždenina, ktoré sa stali doma, respektíve na ceste. Trvalé následky úrazu sú najčastejšie po otvorenej rane, poranení hlavy, po údere či páde v prípade úrazov vzniknutých v domácom prostredí.
Zo štatistiky detských úrazov ďalej vyplýva, že chlapci majú dvakrát vyššiu úrazovosť ako dievčatá a neslávne prvenstvo majú aj v trvalých poúrazových následkoch. Deti z miest sú dvakrát častejšie ambulantne ošetrené ako deti z vidieka.

V domácom prostredí sú nebezpečné ostré rohy nábytku, sklenené vitríny, schody, nožnice, nože a iné kuchynské náčinie, nachádzajúce sa v dosahu detí. Kým sú malé, pozor treba dávať aj na dôsledne zatváranie a zabezpečenie okien, balkónových dverí, čím minimalizujeme riziko pádu. „Odporúčame používať detské poistky do elektrických zásuviek, či chrániť deti pred rozpálenými platňami na sporáku. V zimných mesiacoch by sme mali zvýšiť pozornosť aj na dvore, kde na zľadovatenom a neupravenom povrchu hrozia úrazy pri pošmyknutí a v každom ročnom období napríklad aj pády zo stromu,“ radí O. Reichbauer.

V rámci prevencie by sme deti do 12 rokov nemali nechávať doma samy, bez dozoru dospelej osoby. Z praxe však vieme, že mnoho nehôd vzniká práve vtedy, keď sú deti obklopené svojimi blízkymi. Nie nadarmo im hovoríme, že sú ako živé striebro a aj keby sme im boli stále v pätách, stať sa môže čokoľvek. Preto by sme sa v prvom rade mali sústrediť na vytvorenie bezpečného domova bez zbytočných nástrah a zabezpečiť svoje deti úrazovým poistením.

Okrem následkov na zdraví môžu detské úrazy spôsobiť rodičom aj výrazné finančné problémy. Zdravotné poistenie síce pokryje náklady na ošetrenie, či lekársky zákrok, ale s úrazmi je spojený hlavne výpadok príjmu rodiča, ktorý sa stará o doliečenie dieťaťa v domácom prostredí. Našu peňaženku môžu zaťažiť aj výdavky na lieky, rehabilitáciu, či ďalšie zdravotné pomôcky. Poistenie by preto malo byť samozrejmosťou, aby nám poistné plnenie pomohlo vykryť finančne náročnú situáciu. Nehovoriac o tom, že ťažké úrazy majú trvalý dopad na rodinný rozpočet.

Detské poistenie pre nezbedníkov od Poštovej poisťovne je životné poistenie pre prípad smrti alebo dožitia sa konca poistenia s fixne zahrnutým súborom úrazových pripoistení. Za 15 eur mesačne je možné získať komplexné poistenie dieťaťa a ešte mu aj našetriť cieľovú sumu peňazí.
Výhody DETSKÉHO POISTENIA PRE NEZBEDNÍKOV:
-     Poistenie trvalých následkov úrazu s rastúcim plnením s poistnou sumou od 10 000 eur do 50 000 eur
-     Poistenie denného odškodného za dobu liečenia úrazu 5 eur/deň
-     Poistenie hospitalizácie následkom úrazu 10 eur/deň
-     Poistenie pre prípad zlomenín a popálenín s poistnou sumou od 50 eur do 150 eur

*Štatistické údaje Úradu verejného zdravotníctva SR

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok