Svet má nový rekord, najrýchlejším mužom planéty je Coleman

TA3 SITA
19.2.2018 10:09

Christian Coleman utvoril na halových majstrovstvách USA v atletike v Albuquerque svetový rekord vo finále behu na 60 metrov časom 6,34 sekundy. Dvadsaťjedenročný mladík zlepšil doterajšie historické maximum krajana Mauricea Greena z 3. februára 1998 v Madride, ktoré potom zopakoval aj 3. marca 2001 v Atlante, až o 5 stotín!

Výhodná nadmorská výška

Američan už v tomto roku bežal rýchlejšie ako Greene, avšak jeho čas 6,37 sekundy z 19. januára v Clemsone nemôže Medzinárodná asociácia atletických federácií uznať za svetový rekord, lebo neboli k dispozícii elektronické záťažové bloky.

Coleman v nedeľu využil výhodnú nadmorskú výšku 1609 m, ktorú ponúkalo dejisko šampionátu v štáte Nové Mexiku. Vicemajster sveta na 100m z Londýna vyhral najprv svoj rozbeh za 6,46, potom bol najrýchlejší v semifinále (6,42), pričom v obocvh prípadoch zjavne nešprintoval naplno a šetril si sily na finále. V ňom - rozhodovalo sa aj o dvoch miestenkách pre marcové halové MS v Birminghame - nedal súperom žiadnu šancu.

Coleman vyletel z blokov (štartová reakcia 0,149 s) a už po desiatich metroch viedol pred Ronniem Bakerom, ktorý skončil druhý za 6,40, a zaradil sa na tretiu priečku historických svetových tabuliek. Bronz si vybojoval skúsený Mike Rodgers časom 6,50.

Keď máte svoj deň, víťazíte

„Snažil som sa len o jediné - vyhrať,“ vravel Christian Coleman pre americké médiá. Odštartoval som solídne, ale mám pocit, že na štarte ešte musím trochu popracovať. Prechodová fáza bola dobrá ako zvyčajne, a potom som len upaľoval do cieľa za prvenstvom a svetovým rekordom. "Milujem atletiku, šprinty, súťaže. Keď máte svoj deň, víťazíte a prekonávate rekordy. Keď nie, prichádzajú prehry,“ filozofoval Američan. „Mám rád veľké súťaže, ktoré sleduje celý svet. Vtedy moje ego prekvitá.“

Christian Coleman, na stovke strieborný na lanských MS v Londýne a šiesty na OH 2016 v Riu. V zbierke má aj striebro z londýnskej štafety na 4 x 100 m. Iba on a bývalý svetový rekordér na stovke Justin Gatlin sa môžu pochváliť tým, že na prestížnych vysokoškolských majstrovstvách USA vyhrali v hale šprinty na 60 a 200 m a vonku na 100 i 200 m. Vonku sú jeho osobné rekordy 9,82 na stovke a 19,85 na dvojstovke (v hale 20,11).

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok