Nový Zéland sa pripravuje na Gitu, čaká šesťmetrové vlny a záplavy

TA3 TASR
19.2.2018 06:30

Úrady vyzvali obyvateľov Nového Zélandu, aby sa pripravili na cyklón Gita, ktorý podľa predpovedí zasiahne krajinu v utorok a môže tam spôsobiť značné problémy. Informovala o tom agentúra DPA.

Nový Zéland sa pripravuje na Gitu, čaká šesťmetrové vlny a záplavy
SITA/AP

Novozélandská meteorologická služba (MetService) v pondelkovom vyhlásení uviedla, že silné dažde spôsobia zosuvy pôdy, rýchly nárast hladín potokov a riek a povodne. V noci na utorok hrozí aj zaplavenie pobrežných oblastí vzhľadom na kombináciu prílivu a vĺn, ktoré presiahnu šesť metrov. Silné nárazy vetra môžu poškodiť stromy, stĺpy elektrického vedenia a nezabezpečené stavby.

Ministerstvo civilnej ochrany odporúča obyvateľom, aby sa pripravili na cyklón a súvisiace možné výpadky elektriny, zastavenie dodávok vody a uzavretie ciest. Majú si tiež pripraviť núdzové potreby pre prípad evakuácie.

Letecká spoločnosť Air New Zealand oznámila, že očakáva výrazné narušenie domácich letov i niektorých medzinárodných letov počas nadchádzajúceho týždňa. Zákazníkom preto odporučila, aby odložili svoje cestovné plány, a to do štvrtka. Minulý týždeň tropický cyklón Gita napáchal veľké škody v tichomorských ostrovných štátoch Tonga, Samoa a Fidži.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok