Popredný britský politik mal spolupracovať s našimi eštebákmi

TA3 ČTK
16.2.2018 15:33

Súčasný predseda britskej Labouristickej strany Jeremy Corbyn v 80. rokoch vedome spolupracoval s československou Štátnou bezpečnosťou (ŠtB) a dostával za to peniaze.

Pod ochranou Ruska

Novinárom to povedal bývalý príslušník ŠtB Ján Sarkocy, ktorý zároveň potvrdil skoršie informácie o tom, že sa počas svojho pôsobenia na diplomatickom poste v Londýne s Corbynom opakovane stretával. Corbyn podľa neho nebol jediným predstaviteľom labouristov, ktorý spolupracovať s ŠtB.

"Bol (Corbyn) naverbovaný. Dostával za to (za informácie) aj prachy," uviedol Sarkocy, hoci peniaze mu vraj sám nepredával. Dodal, že Corbyna ŠtB "prihral" významný poslanec Labouristickej strany, a že naverbovanie Corbyna prebehlo "pod ochranou Ruska".

Prirovnal to k zlému filmu

Tvrdenie o tom, že bol Corbyn spolupracovníkom ŠtB, je smiešnym ohováraním a je úplne nepravdivé. V reakcii na vyjadrenia Sarkocyho to uviedol Corbynov hovorca. Sarkocyho opis udalostí podľa neho nie je vierohodný a má viac dier v príbehu "ako zlý film o Jamesovi Bondovi". Odvolal sa pritom na vyjadrenie riaditeľky českého Archívu bezpečnostných zložiek Svetlany Ptáčníkovej, ktorá po preštudovaní spisov povedala, že Corbyn v 80. rokoch zrejme nemal tušenie, že sa stýka s členom rozviedky.

"To, ako bývalý československý agent Ján Sarkocy opisuje svoje stretnutie s Jeremym bolo nepravdivé pred 30 rokmi, je to nepravdivé teraz a je to úplne nedôveryhodné," uviedol ďalej Corbynov hovorca.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok