Chmelár zvažuje, že bude kandidovať za prezidenta. Cíti podporu

TA3 TASR
15.2.2018 12:44

Politický analytik a pedagóg Eduard Chmelár uvažuje o kandidatúre na prezidenta. Oznámil to vo štvrtok na sociálnej sieti Facebook.

Chmelár zvažuje, že bude kandidovať za prezidenta. Cíti podporu
SITA

Pod vplyvom rastúcej podpory

"Chcem dnes vám, svojim priaznivcom, povedať len to, že vašu podporu si mimoriadne vážim, uvedomujem si ju a vnímam ju na každom kroku. A najmä pod vplyvom tejto rastúcej podpory rozmýšľam o kandidatúre na funkciu prezidenta," uviedol Chmelár na sociálnej sieti s tým, že ešte nie je rozhodnutý.

O fungovaní prezidentského úradu, budúcnosti Slovenska aj o úlohe prezidenta má vlastnú predstavu. Prezident by podľa Chmelára nemal byť formálnym nudným úradníkom, ktorý netvorivo plní, čo je vopred dané. "Nemal by byť ani marketingovým kráľom, ktorý si pestuje osobnú popularitu a blahosklonne chodí medzi ľud, pre ktorý nič nerobí. A už vôbec by nemal byť miestodržiteľom imperiálnej moci, ktorý nekladie dôraz na štátne záujmy, ale na neurčité záväzky voči mocným spojencom," dopĺňa Chmelár.

Nezjavil som sa tu náhodne

Budúci prezident by mal dať Slovensku podľa neho hlbokú zakladateľskú myšlienku, nosnú hodnotovú filozofiu, na ktorej sa dá budovať štát. Mal by byť schopný motivovať krajinu, nadviazať na veľkých štátnikov. "Mal by namiesto marketingových póz vrátiť do politiky viac autentického presvedčenia a nadšenia, ktoré dokáže inšpirovať spoločnosť k vyšším cieľom. Predovšetkým by však mal byť aktívny v prekonaní tragického historického rozdelenia spoločnosti, ktorej chýba úprimný dialóg a porozumenie," vysvetlil Chmelár.

Bolo by podľa neho potrebné formulovať spoločné ciele, predkladať inšpiratívne návrhy, motivovať konkrétnymi predstavami o budúcnosti štátu a jeho postavení v Európe. Cestu vidí v iniciovaní konštruktívnych diskusií o novej spoločenskej zmluve. Tiež by bol za prijatie novej Ústavy SR a hovorí aj o založení druhej republiky. 

Chmelár dodáva, že si nechce splniť osobný sen, neláka ho funkcia ani moc, ale vplyv na smerovanie spoločnosti. "Nezjavil som sa tu náhodne, môj príbeh je dostatočne čitateľný. Dvadsať rokov som prítomný vo všetkých dôležitých zápasoch za mier a spravodlivosť. Milujem svoju domovinu, mám k Slovensku hlboký osobný vzťah umocnený poznaním jeho dejín, prírody a kultúry," zhrnul.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok