Bývalému ministrovi obrany Galkovi zistili závažnú chorobu

TA3 SITA TASR
14.2.2018 09:34

Bývalý minister obrany Ľubomír Galko oslavuje okrúhle jubileum 50 rokov, prežíva však neľahké obdobie. Do parlamentu sa opäť vrátila stará kauza odpočúvania Vojenským obranným spravodajstvom, ktoré sa malo odohrávať počas jeho pôsobenia v rezorte. Navyše, po Novom roku mu podľa medializovaných informácií diagnostikovali závažnú chorobu, rakovinu hrubého čreva.

Bývalému ministrovi obrany Galkovi zistili závažnú chorobu
SITA

V centre politického diania

Informácie o ochorení poslanca SaS priniesol Nový Čas. Nádor mu údajne odstránili a histológia ukázala, že bol zhubný. „Nechcel som to povedať, ale teraz mám ťažké obdobie. Nedávno mi diagnostikovali vážny zdravotný problém, dnes mám hlavu inde, ako sa zaoberať nejakou osobnou pomstou,“ uviedol Galko pre Plusku.

Galko je v posledných dňoch v centre politického diania. Jeho pôsobenie na poste ministra obrany sa po rokoch stalo terčom kritiky a údajné zneužívanie Vojenského obranného spravodajstva v prospech sulíkovcov je aj témou rokovania parlamentu. Galko môže prísť o post predsedu parlamentného výboru na kontrolu činnosti NBÚ, opozícia však v tom prípade hrozí, že zloží parlamentné funkcie. „Všetky strany sa zachovajú veľkoryso a kolegiálne, lebo je to nátlaková a mocenská hra koalície. Bude to teda forma protestu z našej strany proti tomuto nátlaku,“ uviedla predsedníčka poslaneckého klubu SaS Natália Blahová.

Stará kauza odpočúvania

Počas piatkovej mimoriadnej schôdze sa podľa premiéra Roberta Fica v parlamente objavila v rozprave nová informácia z obžaloby príslušníkov bývalého VOS, že boli odpočúvaní nevinní ľudia s cieľom zistiť, aké majú názory na stranu SaS. Na tlačovej konferencii tiež kritizoval, že Galko priniesol na centrálu strany SaS zoznam ľudí, ktorí mali byť odpočúvaní, čo priznal bývalý minister hospodárstva za SaS Juraj Miškov. Galko to označil za nepravdu, tvrdí, že nikdy neukazoval niečo, čo by ukazovať nemohol.

"Je to škandál, ktorý nemá obdobu. Je to škandál, ktorý sa dotýka demokracie. Chcem zdôrazniť, že my sme nikdy tento problém nemali. Nikto nás nemôže obviniť, že by sme robili kroky, ktoré by šli proti demokracii, ale ak je tu strana, ktorá nemá problém zneužiť mocenské nástroje, ako je odpočúvanie, na svoju vlastnú ochranu, je to niečo, čo je v mojom svete politika absolútne neakceptovateľné," uviedol Fico s tým, že mu teraz nejde o samotného Galka, ale o SaS. „Zajtra má narodeniny a ja mu želám všetko dobré,“ dodal v utorok.

Kauza prepukla v novembri 2011, keď viaceré médiá informovali o operácii v rámci VOS. To malo odpočúvať mobilný telefón niekoľkých novinárov a ďalších ľudí. V dôsledku aféry prišiel Galko o kreslo ministra.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok