Pád ruského lietadla pravdepodobne zavinili piloti

TA3
13.2.2018 19:21

Nedeľňajší pád ruského lietadla pravdepodobne zavinila chyba pilotov, ktorí zabudli zapnúť odmrazovanie snímačov merania rýchlosti. Chybné údaje potom viedli k pádu stroja. V predbežnej správe to uvádza Medzištátny letecký výbor, ktorý skúmal dáta z čiernych skriniek.

Pád lietada An-148 ruských Saratov Airlines, pri ktorom v nedeľu neďaleko Moskvy zahynulo 71 ľudí, podľa všetkého spôsobila chyba pilotov. V utorok to na základe doterajších zistení oznámili vyšetrovatelia havárie. Piloti podľa nich zabudli pred štartom lietadla zapnúť vykurovanie pre odmrazovanie snímačov zaznamenávajúcich rýchlosť lietadla. Piloti síce pôvodne po štarte nechali zapnutého autopilota, neskôr však riadenie lietadla prebrali do svojich rúk, pretože kontrolky im ukazovali nezrozumiteľné dáta. Jeden z indikátorov napríklad podľa vyšetrovateľov havárie ukazoval, že rýchlosť letu je nulová.

Lietadlo sa zrútilo šesť minút po štarte na zasnežené pole pri meste Ramenskoje v Moskovskej oblasti, asi 40 kilometrov od moskovského letiska Domodedovo, odkiaľ vzlietlo. Pri nešťastí zahynulo všetkých 65 pasažierov aj šiesti členovia posádky. Lietadlo smerovalo do mesta Orsk, druhého najväčšieho mesta Orenburskej oblasti. Práve odtiaľ podľa doterajších informácií pochádzali všetci pasažieri.

Lietadlo bolo v prevádzke od roku 2010, pričom dva roky, v období 2015 - 2017, malo letovú prestávku pre nedostatok náhradných súčiastok. Pôvodne si ho objednala letecká spoločnosť Rossija a Saratov Airlines ho využívali od februára 2017.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok