Dánsky princ strávi posledné chvíle s najbližšími, previezli ho domov

TA3 SITA
13.2.2018 16:03

Dánskeho princa Henrika previezli z nemocnice v Kodani do rodinnej rezidencie, zámku Fredensborg nachádzajúceho sa 35 kilometrov severne od hlavného mesta, "kde si želá stráviť svoje posledné chvíle," informoval úrad kráľovského paláca.

Dánsky princ strávi posledné chvíle s najbližšími, previezli ho domov
SITA/AP

Stav princa je údajne vážny

V krátkom oznámení uvádza, že stav 83-ročného princa je naďalej "vážny". "Princ tu môže zostať v okruhu svojej rodiny a v prostredí, na ktorom mu záleží," povedala vedúca komunikačného oddelenia Lene Balleby.

Manžela kráľovnej Margaréty II. hospitalizovali 28. januára s pľúcnou infekciou, pričom mu lekári v ľavej časti pľúc objavili nezhubný nádor. Palác v piatok oznámil, že jeho syn, dánsky korunný princ Frederik, opustil pre zhoršenie jeho zdravotného stavu zimné olympijské hry v kórejskom Pjongčangu, na ktorých sa zúčastnil ako člen výboru.

 

Dlhodobá nespokojnosť

Princ Henrik v auguste šokoval vyhlásením, že nechce, aby ho pochovali vedľa jeho manželky. Už dlhodobo bol nespokojný s tým, že sa nestal kráľom, ale len princom. Zástupcovia kráľovskej rodiny v septembri informovali, že Henrik trpí demenciou.

Lekári vyhlásili, že rozsah kognitívnej poruchy je väčší, ako si pôvodne mysleli a môže sa prejaviť zmenami v správaní, reakciách, úsudku a emočnej oblasti. Henri Marie Jean André de Laborde de Monpezat sa narodil v roku 1934 vo Francúzsku a s kráľovnou má dvoch synov. Od roku 2016 obmedzil vykonávanie oficiálnych povinností.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok