Máme prvú medailu, Kuzminová uspela v náročných podmienkach

TA3 TASR SITA
12.2.2018 11:48

Slovenská biatlonistka Anastasia Kuzminová získala striebornú medailu v stíhacích pretekoch na 10 km na zimných olympijských hrách v Pchjongčchangu v Kórejskej republike. Suverénnou víťazkou sa s náskokom 29,4 sekundy stala úradujúca celková šampiónka Svetového pohára Laura Dahlmeierová.

Máme prvú medailu, Kuzminová uspela v náročných podmienkach
TASR/Michal Svítok

Tesný súboj s Francúzkou

Nemka nadviazala na svoj triumf zo sobotňajšieho šprintu na 7,5 km. Tretia vo veľkom chlade a nemenej ovplyvňujúcom vetre v areáli Alpensia o dve desatiny sekundy za Kuzminovou skončila Francúzka Anais Bescondová.

Trinásta z rýchlostných pretekov Kuzminová po bezchybnej prvej streľbe figurovala už na tretej pozícii, za Dahlmeierovou zaostávala o 32,6 sekundy. Priebežne druhá bola česká držiteľka bronzu zo šprintu Veronika Vítková (+17,8). Fialkovej sa po dvoch trestných okruhoch zaradila na 18. miesto (+1:32,9 min). Kuzminová sa už pred druhou položkou prepracovala pred Vítkovú a pálila v podstate súbežne s Dahlmeierovou. Obe museli na jeden trestný okruh, Kuzminová mala manko už iba 9,2 sekundy, Fialková po ďalších dvoch zlyhaniach bola 29. s odstupom 2:02,5.

Kuzminová sa pred naplnením prvej štvrťhodiny boja dostala pred Dahlmeierovú na čelo, na medzičase na 4,9 km viedla o 1,1 s. Nemka sa však pred prvou "stojkou" udržala v tesnom kontakte. Pálila na nej pomalšie, ale relevantne presnejšie: dala nulu, zatiaľ čo Slovenka nesklopila dva terčíky, náhle zaostávala o 37,9 sekundy, tretia Vítková bola o 11,2 s za ňou, štvrtá Bescondová ešte o 10,5 s späť. Fialková znova po dvoch ranách mimo figurovala na 36. priečke (+3:11,7).

Dráma v cieľovej rovinke

Pred záverečnou streľbou bolo otázne, či Kuzminová zariskuje v záujme zlatej ambície, alebo si skôr predsa len aspoň povedome bude strážiť stupne. Na jej začiatku však už vedela, že prvenstvo nie je v dosahu, lebo Dahlmeierová sa nepomýlila a bola jasná - viedla o 55,3 sekundy. Slovenka urobila jednu chybu a rovnako takmer definitívna bola jej medaila. Pred treťou Bescondovou síce mala iba osem desatín k dobru, ale na štvrtú Nórku Marte Olsbuovú, striebornú z rýchlostných pretekov 33,6 s.

Záverečný okruh už nepriniesol žiadne bežecké prekvapenie z kategórie enormných, prípadne pád či podobnú športovú tragédiu. Kuzminová odolávala 19. zo šprintu Bescondovej, ktorá dovedna urobila o tri strelecké chyby menej (4:1). Napokon to zostalo v platnosti aj po dramatickom dueli v cieľovej rovinke.

O 13.00 h SEČ sa začnú stíhacie preteky mužov na 12,5 km aj so Slovákmi Matejom Kazárom a Martin Otčenášom, ktorí v nedeľňajšom šprinte na 10 km obsadili 22. a 52. post. Z vedúceho postavenia odštartuje Nemec Arnd Peiffer pred Čechom Michalom Krčmářom a Talianom Dominikom Windischom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok