Shutdown skončil, schválili rozpočtový balík a výdavky na obranu

TA3 TASR
9.2.2018 08:21

Americký Kongres schválil dlhodobé financovanie federálnej vlády, ktorá sa dostala do stavu platobnej neschopnosti. Zákon podpísal americký prezident Donald Trump, pričom vyzdvihol najmä väčší objem peňazí pre armádu. S legislatívou ale nie sú spokojní viacerí ďalší americkí politici.

Týmto krokom sa po necelých šiestich hodinách skončil druhý tzv. shutdown, teda zastavenie financovania federálnych úradov, ktorý USA zažili v tomto roku. Návrh už krátko predtým schválil Senát pomerom hlasov 71:28. Teraz ho ešte musí podpísať prezident Donald Trump, ktorý však avizoval, že tak urobí.

Republikáni a demokrati v Senáte sa tento týždeň po mesiacoch trvajúcich sporoch dohodli na dvojročnom rozpočte. Jeho súčasťou je zvýšenie výdavkov na obranu a iné programy o takmer 300 miliárd dolárov, v prepočte 243 miliárd eur. To malo viesť k ukončeniu mesiace trvajúceho patu v rokovaniach o výdavkových prioritách, počas ktorých financovanie vládnych inštitúcií museli zabezpečiť krátkodobé dohody.

Senát však legislatívu neodhlasoval v stanovenom čase - do štvrtkovej polnoci miestneho času (piatok 06.00 h SEČ), keď tak mali urobiť obe komory Kongresu. V USA preto po 17 dňoch opäť nakrátko došlo k tzv. shutdownu. Hlasovanie totiž na poslednú chvíľu znemožnil republikánsky senátor Rand Paul, ktorý využil svoje právo a žiadal, aby Senát rokoval o jeho pozmeňovacom návrhu. Paul nesúhlasí práve so zvýšením výdavkov o 300 miliárd dolárov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok