Poslanci vyzvali Úniu, aby posúdila striedanie zimného a letného času

TA3 TASR
8.2.2018 07:37

Poslanci Európskeho parlamentu počas plenárneho zasadnutia v Štrasburgu hlasovali za návrh uznesenia, ktorým od Európskej komisie požadujú posúdiť potrebu zrušenia striedania letného a zimného času v EÚ.

Prežitok z minulosti?

Poslanci väčšinou hlasov presadili uznesenie, ktorým vyzývajú Európsku komisiu, aby preskúmala opodstatnenosť striedania zimného a letného času v EÚ, čo by mohlo viesť k jeho zrušeniu. Europoslanci počas plenárneho zasadnutia v Štrasburgu hlasovali o dvoch návrhoch. Prvý požadoval okamžité ukončenie striedania zimného a letného času, avšak aj v dôsledku názorovej nejednotnosti zákonodarcov prešiel napokon druhý, kompromisný návrh.

V ňom poslanci vyzývajú Európsku komisiu, aby prehodnotila smernicu o úprave letného času a pozorne zvážila a posúdila všetky výhody a nevýhody časového striedania. Ak jeho zrušenie bude "dávať zmysel", tak by mala exekutíva EÚ predložiť návrh na revíziu tejto smernice.

Za kompromisné uznesenie hlasovalo 384 poslancov, 153 bolo proti a 12 sa zdržalo hlasovania. Platná smernica o úprave letného času, ktorá nadobudla účinnosť v roku 2001, poskytuje harmonizovaný dátum a čas pre začiatok a koniec letného obdobia v celej EÚ, s hlavným cieľom pomôcť európskemu vnútornému trhu účinne fungovať. V europarlamente v roku 2015 vznikla pracovná skupinu poslancov, ktorá upozorňuje verejnosť, že striedanie času je prežitok z minulosti, ktorý treba zrušiť.

Negatívny dopad na biorytmus

Európsky parlament sa v rámci plenárneho zasadnutia zaoberal uznesením ohľadom zrušenia striedania letného a zimného času. Dôvodom sú pretrvávajúce obavy, že zmena súvisiaca so striedaním času môže mať negatívny dopad na ľudský biorytmus a zdravie.

Striedanie letného a zimného času má dlhú tradíciu. "V žiadnom prípade nejde o nejaký bruselský výmysel. Na území dnešného Slovenska sa takéto striedanie objavilo prvý krát už v priebehu prvej svetovej vojny, to znamená približne pred storočím," pripomenula europoslankyňa Monika Beňová. K pravidelnému striedaniu letného a zimného času potom dochádza od roku 1979. "Európska únia tento proces prostredníctvom svojich predpisov len harmonizuje, tak aby nevznikal chaos a všetky členské štáty sa mohli riadiť spoločnými pravidlami," doplnila.

Snaha o úsporu energie

V minulosti bola dôvodom zavedenia tejto zmeny snaha o úsporu energie a čo najväčšie využitie prirodzeného slnečného svetla. Z uskutočnených prieskumov vyplynulo, že so zmenou času nemali mať donedávna problém ani jednotlivé členské štáty. "Situácia sa však vyvíja, pôvodné zámery so šetrením energie už vzhľadom na pokrok v tejto oblasti nie sú veľmi relevantné. Sama som preto signatárkou iniciatívy, ktorá požaduje od Európskej komisie začiatok prípravy legislatívy na zrušenie striedania času," uviedla Monika Beňová.

Zároveň však treba zdôrazniť, že aj v prípade prijatého uznesenia Európskeho parlamentu, ide len o návrh a začiatok celého procesu. "Definitívne zrušenie potrvá, ďalšie kroky musí vykonať práve Komisia, pričom konečné slovo bude mať až Európska rada, teda najvyšší predstavitelia členských štátov," uzavrela.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok