Macedónsko je pripravené zmeniť názov. Diaľnicu a letisko už premenovali

TA3 TASR
7.2.2018 07:26

Macedónsko je pripravené pripojiť k názvu geografické prídavné meno v snahe o urovnanie sporov s Gréckom, ktoré komplikujú vyhliadky bývalej juhoslovanskej republiky na vstup do EÚ i NATO. Vyhlásil to macedónsky premiér Zoran Zaev. Zároveň povedal, že vláda premenovala medzinárodné letisko v hlavnom meste aj macedónsku diaľnicu.

Macedónsko prijali do Organizácie Spojených národov v roku 1993 pod provizórnym označením Bývalá juhoslovanská republika Macedónsko, pretože Grécko namietalo voči jednoslovnému názvu, ktorý podľa neho implikuje územné nároky krajiny na rovnomennú grécku provinciu.

"Bol by som rád, ak by vyjednávania (s Gréckom) uspeli. Sme pripravení pripojiť k názvu krajiny geograficky vymedzujúce prídavné meno," povedal Zaev novinárom v macedónskom hlavnom meste Skopje. Premiér na zasadnutí Svetového ekonomického fóra vo švajčiarskom Davose v januári prisľúbil rýchle vyriešenie tohto sporu.

Väčšina krajín označuje tento štát, ktorý vyhlásil nezávislosť od bývalej Juhoslávie v roku 1991, ako Macedónsko. Podľa diplomatov by mohli byť pre obe strany akceptovateľné výrazy Severné Macedónsko, Nové Macedónsko či Horné Macedónsko.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok