Znižovanie emisií sa urýchli, Európsky parlament schválil zákon

TA3 TASR
6.2.2018 17:01

Poslanci Európskeho parlamentu v Štrasburgu schválili legislatívny návrh zameraný na zníženie priemyselných emisií CO2. Týmto zákonom EÚ začne napĺňať svoje záväzky vyplývajúce z parížskej klimatickej dohody.

Znižovanie emisií sa urýchli, Európsky parlament schválil zákon
SITA/AP

Zvýši sa cena

Smernica, na ktorej znení sa europoslanci vopred dohodli s ministrami členských štátov (Rada), urýchli znižovanie množstva emisných povolení na trhu s CO2, čiže v rámci systému EÚ na obchodovanie s emisiami, ktorý pokrýva takmer 40 % emisií skleníkových plynov. Nová právna norma má urýchliť medziročné znižovanie objemu emisných povolení na trhu zvýšením tzv. lineárneho redukčného koeficientu z aktuálnych 1,74 % na 2,2 % od roku 2021 s predpokladom jeho prehodnocovania a prípadného zvýšenia (od roku 2024).

Zároveň zdvojnásobí kapacitu trhovej stabilizačnej rezervy emisných povolení, ktorá bude schopná počas prvých štyroch rokov absorbovať až 24 % prebytočných emisných povolení ročne. Tým sa zvýši ich cena a tiež motivácia členských krajín znižovať emisie. Táto právna úprava predpokladá zriadenie modernizačného fondu, ktorý pomôže zefektívniť energetické systémy v členských štátoch s nižšími príjmami.

Sprísnili financovanie

Poslanci presadili sprísnenie pravidiel financovania, aby sa navrhnutý fond nemohol využiť na projekty, ktoré súvisia s výrobou energie z uhlia - s výnimkou diaľkového vykurovania v najchudobnejších štátoch EÚ.

EP podporil aj vznik inovačného fondu, ktorý bude podporovať projekty v oblasti obnoviteľnej energie, zachytávania a ukladania uhlíka a nízkouhlíkových inovácií. Nová smernica by mala zabrániť úniku uhlíka, čo v praxi znamená presun znečisťovateľov do krajín mimo EÚ v snahe vyhnúť sa politike znižovania emisií. Najrizikovejšie odvetvia získajú emisné povolenia bezplatne, menej exponované sektory získajú bezplatne 30 % povolení.

Smernicu ešte musí odobriť Rada ministrov, čo je formalita, lebo členské štáty Únie už s jej znením súhlasia. Platnosť nadobudne po jej zverejnení v Úradnom vestníku EÚ.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok