Ďalšie A+ pre Slovensko, krajine opäť potvrdili stabilný výhľad

TA3 TASR
2.2.2018 22:24

Ratingová agentúra Fitch Ratings potvrdila Slovensku rating A+ so stabilným výhľadom. Tento krok vysvetľuje najmä pokračujúcim silným hospodárskym rastom, stabilným prítokom zahraničných investícií a znižovaním verejného dlhu. Informovalo o tom v piatok Ministerstvo financií SR.

Rast ťahaný nárastom investícií

Agentúra predpovedá Slovensku na tento rok hospodársky rast na úrovni 3,6 %, ktorý by sa v budúcom roku mal ďalej zrýchliť na 3,9 %. Tento rast je ťahaný nárastom investícií a silným domácim dopytom, na ktorý pozitívne vplýva aj nízka nezamestnanosť.

"Vyššie súkromné investície by v strednodobom horizonte mali zvýšiť exportnú kapacitu Slovenska a zlepšiť tak aj saldo bežného účtu platobnej bilancie. Investície vo verejnom sektore by mali rásť tiež, a to najmä vďaka nárastu čerpania fondov EÚ," priblížil rezort financií.

Rating A+ potvrdila aj ďalšia agentúra

Fitch očakáva ďalšie znižovanie verejného deficitu, ktorý by v budúcom roku mal klesnúť pod 1 % hrubého domáceho produktu. Nižší deficit bude mať kladný vplyv aj na znižovanie celkového dlhového zaťaženia Slovenska, ktoré by malo podľa odhadov agentúry v tomto roku klesnúť pod hranicu 50 % HDP.

Ako potenciálne riziko agentúra Fitch vníma relatívne vysoké dlhové zaťaženie domácností na úrovni približne 40 % HDP. Rating A+ so stabilným výhľadom Slovensku minulý týždeň potvrdila aj ďalšia z medzinárodných agentúr Standard & Poor’s.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok