Ruská ekonomika rástla, ale menej ako chcela vláda

TA3 TASR
2.2.2018 12:27

Ruská ekonomika sa v minulom roku zotavila a po predchádzajúcich poklesoch zaznamenala rast o 1,5 %. Napriek tomu výsledok zaostal za očakávaniami, keďže zverejnené predbežné údaje ruského štatistického úradu sú slabšie, než ruská vláda pôvodne predpokladala.

Ruská ekonomika rástla, ale menej ako chcela vláda
TASR

Postupné zotavenie

Ekonomika Ruska, stále vysoko závislá od vývozu ropy a plynu, sa po dvoch rokoch recesie, ktorú spôsobil pokles cien ropy a medzinárodné sankcie za aktivity Ruska na Ukrajine, v priebehu minulého roka postupne zotavovala. Vláda predpokladala, že vzhľadom na vývoj v 1. polroku by tempo rastu mohlo dosiahnuť 2 %, prípadne aj viac.

V novembri ale ekonomika zaznamenala nečakaný pokles, najmä v dôsledku prepadu priemyselnej produkcie o 3,6 %. Bol to najvýraznejší pokles od svetovej finančnej krízy. Ministerstvo hospodárstva pokles pripísalo mimoriadne teplému počasiu, čo znížilo dopyt po dodávkach plynu, ako aj predĺženiu dohody s Organizáciou krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) o obmedzovaní produkcie ropy.

Zmiernenie menovej politiky

Podľa analytikov zo spoločnosti Capital Economics, minulý rok bol rokom dvoch diametrálne odlišných polrokov pre vývoj ruskej ekonomiky. V 1. polroku hospodárstvo prudko rástlo, pričom v 2. kvartáli rast dosiahol až 2,5 %. Následne sa však tempo rastu prudko spomalilo. "Predpokladáme, že k faktorom, ktoré sa podpísali pod rast v 2. polroku, patrili nižšia produkcia ropy a horší vývoj v niektorých oblastiach výrobného sektora," uviedli analytici z Capital Economics.

Očakávajú však, že niektoré z týchto nepriaznivých faktorov v roku 2018 postupne zaniknú. Tento rok by podľa nich mal hrubý domáci produkt (HDP) Ruska vzrásť o 2,5 %. Zároveň počítajú s tým, že v tomto roku ruská centrálna banka pristúpi k ďalšiemu zníženiu úrokových sadzieb.

Guvernérka banky Elvira Nabiullinová tento týždeň uviedla, že banka má priestor na ďalšie zmiernenie menovej politiky, pričom dodala, že hlavná úroková sadzba by na najbližšom zasadnutí menovej rady banky 9. februára mala klesnúť, prípadne zostať bez zmeny. V súčasnosti hlavná úroková sadzba dosahuje 7,75 %. Analytici z ING predpokladajú, že do konca roka by mohla klesnúť približne na 6,75 %, až 6,5 %.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok