Smer rokoval o stratégii, vymenoval nových krajských šéfov

TA3 TASR SITA
29.1.2018 19:07

Personálna výmena krajských predsedov, ale aj strategické smerovanie strany. To boli hlavné témy rokovania predsedníctva strany SMER-SD.

Zmeny plánovali dlhšie

Strana má troch nových krajských šéfov v Trnave, Prešove a Banskej Bystrici. Do funkcií ich vymenovalo pondelkové predsedníctvo. Novinárom to oznámil podpredseda strany Peter Pellegrini. Novým krajským predsedom v Trnave sa stal poslanec NR SR Augustín Hambálek, ktorý nahradil Renátu Zmajkovičovú. Na uvoľnený post v Banskej Bystrici, ktorý zostal neobsadený po menovaní Jany Laššákovej za sudkyňu ústavného súdu, nastúpila regionálna poslankyňa Ľubica Laššáková.

Novým krajským šéfom v Prešove je primátor Lipian Vladimír Jánošík, ktorý nahradil Stanislava Kubánka. Smer-SD má ešte neobsadený post v Košickom kraji, keďže jeho niekdajší líder Richard Raši bol v decembri zvolený za podpredsedu strany. Predsedníctvo by to malo doriešiť vo februári vrátane niektorých zmien na postoch okresných šéfov.

"Tie zmeny boli plánované už dlhšie, teraz nastal správny čas. Verím, že noví predsedovia budú mať dostatočný čas pripraviť sa na komunálne voľby," povedal Pellegrini. Zmeny na týchto postoch však nechcel dávať do súvislosti s výsledkom Smeru-SD v novembrových voľbách do vyšších územných celkov. "Zmeny boli plánované už dlhodobejšie a teraz sa stali. Dúfam, že sme vybrali správne a ľudí, ktorí prinesú novú dynamiku a vietor," konštatoval.

Richtera nevymenili

Na otázku, či výmenu krajských šéfov možno nazvať sebareflexiou, po ktorej volali viacerí členovia Smeru-SD, Pellegrini odvetil, že zmeny nastať musia. "Krajskí predsedovia nie sú možno vždy mediálne známi, ale pre stranu sú dôležití," uistil.

Pellegrini deklaroval, že strana je konsenzuálna, zmeny prešli jednohlasne. "Teraz musíme pracovať a ukázať, že čo sme vo volebnom programe sľúbili, to sme aj splnili. Musíme počítať s tým, že po dlhých rokoch popularity raz príde aj pokles. Ale dôležité je, aby nebol dramatický. Každá strana chce byť úspešná. Smer-SD sa musí nadýchnuť a makať na tom, aby vo voľbách získal slušné výsledky," dodal Pellegrini.

V Smere zatiaľ Jána Richtera na poste generálneho manažéra strany nevymenili. Na rokovaní predsedníctva sa o možnom nástupcovi Richtera nehovorilo. V médiách sa spomínal ako Richterov nástupca poslanec parlamentu Marián Kéry. Podľa informácií však s jeho nomináciou nesúhlasia niektorí čelní predstavitelia strany. Líder Smeru-SD Robert Fico na zasadnutí predsedníctva pre iné povinnosti chýbal. Vedením rokovania poveril Pellegriniho.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok