Ceny Grammy majú jednoznačného víťaza aj najväčšie sklamanie

TA3 SITA
29.1.2018 06:25

Americký spevák Bruno Mars ovládol 60. ročník odovzdávania cien americkej Národnej akadémie nahrávacích umení a vied. Jeho nahrávka 24K Magic sa stala Albumom roka, Nahrávkou roka, Najlepším r'n'b albumom a tiež Najlepším albumom po technickej stránke, pričom hit That's What I Like označili za Pieseň roka, Najlepšiu r'n'b skladbu a 32-ročný interpret v nej podal aj Najlepší r'n'b výkon.

Spomienka na Leonarda Cohena

Rapper Jay Z, ktorý mal v hre najviac nominácií, a to osem, nezískal napokon ani jednu sošku. Kendrick Lamar uspel vďaka skladbe Humble v kategóriách Najlepší rapový výkon, Najlepšia rapová skladba a Najlepší videoklip. Jeho štúdiovku Damn označili za Najlepší rapový album a piatu Grammy dostal spolu s Rihannou za singel Loyalty, ktorý vyhlásili za najlepšiu rapovo-spievanú spoluprácu.

Ed Sheeran zvíťazil so štúdiovkou ÷ v kategórii Najlepší popový vokálny album a skladbu Shape of You označili za Najlepší sólový popový výkon. Formácia LCD Soundsystem uspela so singlom Tonite v kategórii Najlepšia tanečná nahrávka, Kraftwerk a ich 3-D The Catalogue je zas Najlepší elektronický/tanečný album. Dvadsaťjedenročná Alessia Cara zvíťazila v kategórii Nováčik roka.

Album roka: Bruno Mars - 24K Magic
Nahrávka roka: Bruno Mars - 24K Magic
Pieseň roka: Bruno Mars - That's What I Like
Nováčik roka: Alessia Cara
Producent roka: Greg Kurstin
Najlepší sólový popový výkon: Ed Sheeran - Shape of You
Najlepší popový výkon dua alebo skupiny: Portugal. The Man - Feel It Still

Zosnulého Leonarda Cohena ocenili v kategórii Najlepší rockový výkon (You Want It Darker), Foo Fighters nahrali najlepšiu rockovú skladbu (Run) a The War on Drugs zas vydali Najlepší rockový album (A Deeper Understanding).

Ďalšie ceny pre La la land

Žáner country ovládol Chris Stapleton, ktorého ocenili v kategóriách Najlepší country sólový výkon (Either Way), Najlepší country album (From A Room: Volume 1) a Najlepšia country skladba (Broken Halos). Little Big Town si pripísali na konto trofej za Najlepší country výkon dua alebo skupiny, a to vďaka piesni Better Man.

Dvadsaťsedemročný The Weeknd dostal sošku za Najlepší súčasný urban album, ktorým je jeho Starboy. Legendárni The Rolling Stones dostali vďaka štúdiovke Blue & Lonesome cenu za Najlepší tradičný bluesový album. Greg Kurstin sa stal producentom roka v rámci neklasickej hudby.

Najlepší popový vokálny album: Ed Sheeran - ÷
Najlepší tradičný popový vokálny album: Tony Bennett Celebrates 90
Najlepšia tanečná nahrávka: LCD Soundsystem - Tonite
Najlepší elektronický/tanečný album: Kraftwerk - 3-D The Catalogue

Snímku La La Land ocenili v kategóriách Najlepší kompilačný soundtrack pre vizuálne médiá a Najlepší soundtrack pre vizuálne médiá. Za najlepšiu originálnu skladbu vo filme vyhlásili How Far I'll Go z animáku Vaiana.

Počas večera sa predstavili napríklad Elton John s Miley Cyrus, Shaggy so Stingom, Cardi B s Brunom Marsom, Pink, Sam Smith, Mark Ronson s Lady Gaga, DJ Khaled s Rihannou a Brysonom Tillerom, Luis Fonsi s Daddym Yankeem, U2 zahrali naživo v New York Harbor, pričom spevák Bono a gitarista The Edge vystúpili aj s Kendrickom Lamarom. Ceremoniálom, ktorý sa konal v newyorskej Madison Square Garden, sprevádzal 39-ročný anglický herec a moderátor James Corden.

Najlepší súčasný inštrumentálny album: Jeff Lorber Fusion - Prototype
Najlepší rockový výkon: Leonard Cohen - You Want It Darker
Najlepšia rocková skladba: Foo Fighters - Run
Najlepší rockový album: The War on Drugs - A Deeper Understanding
Najlepší metalový výkon: Mastodon - Sultan’s Curse
Najlepší alternatívny album: The National - Sleep Well Beast

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok