Zeman porazil Drahoša, zostáva českým prezidentom

TA3 TASR SITA
27.1.2018 16:01

Víťazom českých prezidentských volieb 2018 sa stal Miloš Zeman.

Zemanovi blahoželali viacerí politici

Úradujúca hlava štátu porazila v rozhodujúcom druhom kole volieb v dňoch 26.-27. januára vyzývateľa Jiřího Drahoša a zvíťazila po piatich rokoch aj v historicky druhej priamej voľbe prezidenta ČR. Vyplýva to z informácií, ktoré zverejnil spravodajský kanál verejnoprávnej Českej televízie ČT24. Miloša Zemana podporilo po sčítaní hlasov z 99,96 percenta volebných okrskov pri volebnej účasti 66,6 percenta 51,38 percenta (konkrétne 2 851 782) voličov, jeho vyzývateľovi Jiřímu Drahošovi odovzdalo svoj hlas 48,61 percenta (2 697 792) oprávnených občanov.

Známe sú už aj výsledky hlasovania českých občanov v zahraničí. V sídelnom meste Severoatlantickej aliancie a Európskej únie, belgickej metropole Bruseli získal Jiří Drahoš hlasy 92,95 percenta voličov, Miloša Zemana tam podporilo 7,04 percenta oprávnených občanov. Jiří Drahoš zvíťazil aj na Slovensku, kde sa hlasovalo na českej ambasáde v Bratislave, a to so ziskom 80,85 percenta hlasov. Ešte o čosi vyšší zisk zaznamenal vo francúzskom hlavnom meste Paríž (91,84 percenta hlasov). Predseda českej vlády Andrej Babiš gratuloval hlave štátu k znovuzvoleniu telefonicky, informoval prezidentov hovorca Jiří Ovčáček.

Premiér podľa internetového vydania denníka Blesk upozornil na tesný výsledok hlasovania a na fakt, že spoločnosť je skutočne rozdelená. "A to si myslím, že má byť hlavnou úlohou prezidenta Miloša Zemana v budúcom volebnom období. Stmeľovať ľudí a spoločnosť, nájsť spoločnú reč so svojimi odporcami i podporovateľmi," konštatoval predseda vlády ČR Andrej Babiš. Súčasne pridal víťazovi volieb odkaz v znení: "Neprovokovať svojimi výrokmi a správaním, ale naopak hľadať cestu, ako sťaby hlava štátu ľudí spájať a upokojiť rozdelenú náladu v krajine. Verím, že sa to pánovi prezidentovi podarí".

Spoločné názory

Úradujúci predseda Českej strany sociálnodemokratickej, exminister vnútra ČR Milan Chovanec, ktorý nechýbal v Zemanovom štábe oslavujúcom volebný triumf sa pre Českú televíziu vyjadril, že mal s víťazom volieb spoločný názor na bezpečnosť, migráciu, obranu národných záujmov v rámci európskych štruktúr. Osobne v tejto sfére nepredpokladá žiadnu zmenu, vyplynulo z jeho slov.

Chovanec vyjadril radosť nad víťazstvom hlavy štátu, ktorú pozval na februárový zjazd ČSSD. Milošovi Zemanovi blahoželalo k víťazstvu i hnutie Sloboda a priama demokracia, a to ústami lídra strany Tomia Okamuru, ktorý takisto nechýbal v Zemanovom štábe. Podľa jeho názoru je výsledok volieb dôkazom, že v ČR je čoraz viac ľudí pripravených uvažovať kriticky, brániť suverenitu krajiny a podporovať priamu demokraciu.

Predseda Českej pirátskej strany Ivan Bartoš v reakcii na výsledky prezidentských volieb 2018 zdôraznil, že neslobodno zabudnúť, že Česká republika je parlamentná demokracia. Víťazovi volieb potom pripomenul, že za zmenu hlasovalo viac ako dva milióny občanov. Bývalý prezident ČR Václav Klaus vyjadril obavu, že porazený tábor výsledok volieb neprijme.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok