Voľby poznačili zlepené lístky, zaznamenali však rekordnú účasť

TA3 ČTK TASR
27.1.2018 07:10

Česi odovzdali posledné hlasy. Rozdelené Česko si zvolilo v druhom kole prezidentskej voľby hlavu štátu.

Online sme ukončili.

21:45 Ruský prezident Vladimir Putin zablahoželal Milošovi Zemanovi k opätovnému zvoleniu za prezidenta Českej republiky. Informovala o tom tlačová služba Kremľa, ktorú citovala televízia NTV. Ruský prezident v telegrame zdôraznil svoju pripravenosť pokračovať v konštruktívnej spolupráci v bilaterálnych a medzinárodných otázkach.

"Vedúci predstaviteľ ruského štátu zdôraznil, že výsledky volieb potvrdili vysokú autoritu Zemana ako skúseného a zodpovedného politika, ktorý presadzuje záujmy a túžby českého národa," uviedol Kremeľ. Putin podľa neho tiež oceňuje "principiálny" postoj Miloša Zemana v záujme rozvoja priateľských rusko-slovenských vzťahov a vzájomne prospešnej spolupráce. Ruský prezident tiež poprial Zemanovi "zdravie a nové úspechy" v činnosti pre štát.

20:18 Vo volebnom štábe Miloša Zemana v pražskom Top Hoteli sa večer po odchode prezidenta odohrala potýčka medzi ľuďmi prítomnými zo štábu a novinármi. Novinári natáčali a fotografovali kolaps muža, ku ktorému neskôr prišla pražská záchranná služba. Ľudia zo štábu novinárov vykazovali z miestnosti, fyzicky ich napádali a nadávali im. Vyplýva to z videí, ktoré zverejnila na twitteri redaktorka serveru Zoznam Správy Pavlína Kosová.

19:48 Prezident Miloš Zeman v telefonáte so svojím slovenským náprotivkom Andrejom Kiskom potvrdil, že jeho prvá zahraničná cesta povedie na Slovensko. Na twitteri to oznámil Zemanov hovorca Jiří Ovčáček. Kiska na svojom profile na facebooku spresnil, že by Zeman na oficiálnu návštevu mal doraziť do Tatier. Prvé zahraničné cesty českých prezidentov a premiérov na Slovensko a slovenských do Česka sú tradíciou.

19:00 Každý hlas pre opätovne zvoleného prezidenta Miloša Zemana stál vo finále volieb menej ako dve koruny. Jeho neúspešného protikandidáta z volebného finále, bývalého predsedu Akadémie vied Jiřího Drahoša prišiel vyšiel jeden hlas na viac ako sedem korún. Vyplýva to z výpočtu ČTK vychádzajúceho z dostupných údajov financovanie volebných kampaní medzi prvým a druhým kolom voľby prezidenta. Konečné náklady na kampane budú známe neskôr. Ich vyúčtovanie dostane dohľadový úrad do troch mesiacov od volieb.

17:34 Prezident SR Andrej Kiska zaslal blahoprajný telegram Milošovi Zemanovi pri príležitosti jeho znovuzvolenia do funkcie prezidenta Českej republiky. Informoval o tom Martin Lipták z tlačového oddelenia Kancelárie prezidenta SR. "Vážený pán prezident, úprimne Vám blahoželám k Vášmu znovuzvoleniu do funkcie prezidenta Českej republiky. Vzťahy medzi našimi krajinami a ich občanmi sú výnimočne blízke. Som presvedčený o tom, že v ich podpore budeme spolu naďalej pokračovať. Osobitne v tomto roku spoločných významných výročí," uvádza sa v telegrame.

Prezident v ňom ďalej píše, že pre prosperitu, stabilitu a bezpečnosť našich dvoch krajín je kľúčové členstvo v Európskej únii a Severoatlantickej aliancii a predovšetkým hodnoty, ktoré v rámci nich s našimi partnermi a spojencami vyznávame. "Verím, že k ich podpore v našich krajinách, v našom regióne a v Európe budeme spoločne prispievať," píše Kiska, ktorý sa teší, že českého prezidenta Zemana čoskoro privíta na oficiálnej návšteve Slovenskej republiky, na ktorú ho srdečne pozýva.

"Želám Vám veľa zdravia, šťastia a úspechov pri výkone Vašej funkcie," píše prezident SR na záver blahoprajného telegramu. Po sčítaní 99,99 percenta okrskov získal súčasný český prezident Miloš Zeman 51,37 percenta hlasov, za jeho protikandidáta - akademika Jiřího Drahoša hlasovalo 48,62 percenta voličov.

17:12 Predseda Národnej rady SR Andrej Danko zablahoželal občanom Českej republiky, ktorí si v sobotu v druhom kole voľby za svojho prezidenta opätovne zvolili Miloša Zemana. Informovala riaditeľka odboru komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie NR SR Zuzana Čižmáriková.

"Voľby sa nekomentujú, voľby sa rešpektujú, ale samozrejme, gratulujem našim susedom k voľbe prezidenta. Česko-slovenské vzťahy sú bez ohľadu na politiku už roky mimoriadne nadštandardné a sme príkladom, ako dva štáty, dve krajiny vedia pri sebe pokojne žiť, vzájomne sa rešpektovať a pomáhať si," uviedol predseda parlamentu.

17:00 Podľa prezidenta Miloša Zemana jeho zvolenie znamená, že nebude "vydierať" predsedu hnutia ANO Andreja Babiša príliš krátkym termínom pre vymenovanie jeho vlády. Pred voľbami povedal, že v prípade svojho zvolenia bude od Babiša požadovať podpisy 101 poslancov, ktorých kabinet podporí, v prípade Babišovej prehry vládu vymenuje bez splnenia tejto podmienky.

"Pretože sme bol znovu zvolený, nevidím dôvod, prečo by som mal vydierať Andreja Babiša príliš krátkym termínom pre vymenovanie jeho vlády," odpovedal Zeman na otázku, či jeho zvolenie znamená, že sa nebude s vymenovaním Babiša pre druhý pokus o zostavenie vlády ponáhľať.

16:50 Prezident Miloš Zeman poďakoval svojim priateľom za pomoc a podporu pred prezidentskými voľbami. "Nebyť vás, tak sme nevyhrali", povedal v úvode svojho víťazného prejavu. Poďakoval tiež pražským voličom, ktorí mu dali hlas, a voličom z ďalších krajov. Dodal, že sa teší na päť rokov plného pracovného nasadenia. Pracovať chce ako doteraz, počíta napríklad naďalej aj s cestami do krajov.

"Toto je moja posledná politické víťazstvo, za ním nebude žiadna politická porážka," konštatoval Zeman. Zrekapituloval potom niektoré fázy svojej politickej kariéry. "Budem sa tešiť na ďalších päť rokov, päť rokov plného pracovného nasadenia, na päť rokov, kedy budem aj naďalej jazdiť medzi občanmi, stretávať sa s nimi a počúvať ich názory," povedal.

Zemana na pódiu doplnili manželka Ivana a dcéra Kateřina, ktorým Zeman odovzdal kvety. Okrem známych podporovateľov sa k nemu pridali aj úradujúci šéf ČSSD Milan Chovanec, predseda hnutia Sloboda a priama demokracia Tomio Okamura a riaditelia ČEZ Daniel Beneš a riaditeľ TV Barrandov Jaromír Soukup.

16:30 Slovenský premiér Robert Fico vyjadril radosť, že úradujúci český prezident Miloš Zeman obhájil v priamej voľbe úrad hlavy stáť na ďalšie funkčné obdobie. Fico to uviedol vo vyhlásení, ktoré poskytla jeho hovorkyňa Beatrice Szabóová. "Blahoželám svojmu priateľovi Milošovi Zemanovi k znovuzvoleniu za prezidenta Slovenskej republiky. Vždy som ho vnímal ako inteligentného a skúseného politika a som rád, že sa česká verejnosť opäť rozhodla pre neho," uviedol Fico. Predseda slovenského vlády Fico sa v roku 2014 neúspešne usiloval o zvolenie za prezidenta Slovenska. V druhom kole priamej prezidentské voľby ho vtedy presvedčivo porazil súčasný slovenská prezident Andrej Kiska, ktorý do prezidentského úradu nastúpil bez predchádzajúcich skúseností v politike.

16:06 Uchádzač o Pražský hrad Jiří Drahoš uznal porážku v prezidentských voľbách. Zagratuloval víťazovi Milošovi Zemanovi, poprial mu veľa zdravia a poďakoval všetkým, ktorí išli voliť. Povedal, že z verejného života. "Nezvíťazil sme, ale neprehrali sme," povedal. Poznamenal, že je rád za obrovskú vlnu energie, ktorá sa zdvihla a ktorá podľa neho nemôže zmiznúť. "Sľubujem vám, že túto energiu a nádej ponesiem ďalej, neodchádzam z verejného života," dodal. Jeho slová sprevádzal v Kongresovom sále búrlivý potlesk jeho priaznivcov.

15:44 Vo finále podľa prepočtov z priebežných výsledkov volieb Miloš Zeman porazil bývalého predsedu Akadémie vied Jiřího Drahoša. Zeman by mal by podľa odhadov vyhrať so ziskom medzi 51 a 52 percentami hlasov, čo je menej ako pri prvej voľbe hlavy štátu pred piatimi rokmi. Prezidentské finále prišiel rozhodnúť rekordný počet voličov, po sčítaní viac ako deviatich desatín okrskov bola dvojtretinová.

15:34 Aktuálne je vo volebných komisiach spočítaných 92,13 percent hlasov, Miloš Zeman naďalej vedie s 52,64 percentami, Jiří Drahoš s 47,41 percentami hlasov.

15:22 Prezidentský kandidát Jiří Drahoš poďakoval všetkým voličom, ktorí šli k voľbám. Výsledky volieb zatiaľ nechcel komentovať, čaká na ďalší vývoj sčítania. Drahoš to povedal na krátkej tlačovej konferencii vo svojom štábe v Kongresovom centre v Prahe. Do volebného štábu ho odprevadila jeho manželka Eva a protikandidát z prvého kola Michal Horáček, ktorý ho pred druhým kolom podporil. Drahoša priaznivci po príchode privítali potleskom. Na pódiu poďakoval voličom, ktorí sa k voľbám dostavili. Zatiaľ priebežné čísla hodnotiť nechcel. Pozdravil svojich krajanov z Jablunkova, z ktorého pochádza.

15:17 Zrátaných je 81 percent hlasov, Miloš Zeman vo výsledkoch vedie s náskokom 53,57 percentami hlasov, Jiří Drahoš s 46,42 percentami.

14:59 Volebné komisie zrátali už viac ako polovicu hlasov, konkrétne 52 percent. Výsledky ukazujú tesný náskok Miloša Zemana s 54,85 percentami hlasov, Jiří Drahoš s 45,14 percentami.

14:50 Po uzavretí volebných miestností v ČR pokračuje sčítanie hlasov na úrovni volebných komisií. Po tretine všetkých sčítaných hlasov vedie Miloš Zeman s 55,65 percentami, Jiří Drahoš má 44,34 percent hlasov. Vyplýva to z informácií Českého štatistického úradu, ktoré sprostredkúvajú viaceré internetové servery, ako aj spravodajský kanál verejnoprávnej Českej televízie ČT24.

14:34 Viac ako 200 novinárov sa akreditovalo do volebného štábu českého prezidentského kandidáta Jiřího Drahoša, ktorý sídli v pražskom Kongresovom centre. Žurnalisti sú z Českej republiky, Slovenska, Poľska, Nemecka, ale prišli aj zástupcovia britskej spravodajskej stanice BBC či denníka New York Times.

Do volebného štábu zavítalo v sobotu aj viacero známych osobností. Medzi nimi česká herečka Anna Geislerová, známy astronóm Jiří Grygar či bývalý český hokejista Jiří Hrdina. Samotný Drahoš by sa mal objaviť po 15.00 h.

14:24 Podľa prvých výsedkov je rozdiel v percentách oboch kandidátov veľmi vyrovnaný. Navrch má v tomto momente súčasný prezident Miloš Zeman s vyše 57 percentami hlasov. Výsledky ale predstavujú len zlomok všetkých odovzdaných hlasov.

Vzhľadom na fakt, že českí odborníci nepripravili ani exit poll na základe odpovedí vybraných voličov pri odchode z volebných miestností, ani odhad volebných výsledkov na základe aktuálneho prieskumu verejnej mienky, budú známe postupne priebežné volebné výsledky, ako ich bude zverejňovať Český štatistický úrad.

14:00 Volebné miestnosti sa v Česku oficiálne uzatvorili. Nasleduje sčítavanie volebných hlasov. Tohtoročná voľba českého prezidenta zaznamenala zrejme rekordnú účasť voličov. To, či si Česi zvolili opäť Miloša Zemana alebo si vybrali zmenu v podobe Jiřího Drahoša, sa verejnosť dozvie už v najbližších hodinách.

Hlasovať prišlo podľa informácií od volebných komisárov 60-70 percent voličov. Pred piatimi rokmi pri prvej priamej voľbe hlavy štátu prišlo vo finále voliť 59 percent ľudí.

12:11 V niektorých malých obciach v Královohradeckom kraji je volebná účasť nadpriemerná a pohybuje sa okolo 70 percent. Pre porovnanie, v prvom kole bola volebná účasť v kraji 64,2 percenta. Voľby sú zatiaľ bez incidentov a problémov, informovala o tom Štěpánka Blažková z krajského úradu.

11:15 V Prahe sa ľudia sťažovali na to, že dostali dva lístky s menom Miloša Zemana. Uviedol to web SeznamZprávy. Námestník ministra vnútra Petr Mlsna informáciu potvrdil. "Je to v podstate detail, keď si volebná komisia nevšimla, že mala zlepené lístky a dala voličom dva lístky jedného kandidáta," uviedol Mlsna. "Máme ale zaznamenané aj prípady, kedy si ľudia úplne zjavne vymysleli, že dostali dva lístky jedného kandidáta a nebola to pravda," dodal.

Podobné problémy sa vyskytli už v prvý deň volieb. Ľudia sa na sociálnych sieťach sťažovali, že v niektorých komisiách dostali dva lístky s rovnakým kandidátom, či už išlo o Zemana alebo Drahoša. Pravdepodobne aj v týchto prípadoch išlo o chybu, spôsobenú zlepením lístkov, uviedol server info.cz.

10:28 Druhé kolo českých prezidentských volieb si pomerne obsiahlo všímajú zahraničné médiá aj tlačové agentúry. Súboj súčasnej hlavy štátu Miloša Zemana s vedcom Jiřím Drahošom popisujú ako duel medzi proruským a protiimigračným politickým veteránom a proeurópskym akademikom a politickým nováčikom.

Bruselský politico.eu prirovnal český súboj o post prezidenta k prezidentských voľbám v zahraničí. "Po Trumpovi proti Clintonovej a Le Penovej proti Macronovi nadišiel čas pre Zemana proti Drahošovi," píše sa v médiu.

10:07 "Voľby, v ktorých proti sebe stoja dvaja radikálne odlišní kandidáti, polarizovali českú spoločnosť, najmä pokiaľ ide o otázku imigrácie a orientácie zahraničnej politiky krajiny, ktorá je od roku 1999 členom NATO a od roku 2004 členom EÚ," napísala agentúra AFP. Všíma si tiež väčšiu volebnú účasť oproti prvému kolu pred dvoma týždňami.

Podľa britského serveru BBC hlasovanie ukázalo rozdiely medzi voličmi s nižšími príjmami a nižším vzdelaním žijúcimi na vidieku, ktorí inklinujú skôr k Zemanovi, a bohatšími obyvateľmi väčších miest, ktorí sa prikláňajú k Drahošovi.

8:57 V prvý deň druhého kola volieb prišla k urnám približne polovica oprávnených voličov, čo predstavuje približne o desať percent vyššiu účasť ako v piatok v prvom kole volieb, uvádza česká spravodajská televízia ČT24 na svojom webe.

8:00 Volebné miestnosti sa po nočnej prestávke opäť otvorili. Hlasovať tak môžu tí, ktorí si v piatok cestu k volebným urnám nenašli. Šancu odhlasovať majú do 14:00. Konečné výsledky volieb by podľa Českého štatistického úradu mali byť známe do neskorého popoludnia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok