Český dôchodca chcel vyviaznuť z dlhov. Zlyhal a dostal 27 rokov

TA3 SITA
25.1.2018 10:47

Dôverčivý český dôchodca z mesta Sušice na Šumave hľadal spôsob, ako vyviaznuť z hromadiacich sa dlhov, až naletel na podvodný e-mail z afrického Toga sľubujúci rozprávkové zbohatnutie. Namočil sa do medzinárodného pašeráckeho biznisu s drogami, situáciu nezvládol a namiesto vytúžených peňazí dostal dlhoročný trest.

Český dôchodca chcel vyviaznuť z dlhov. Zlyhal a dostal 27 rokov
TASR

Mali si rozdeliť milióny

Z Brazílie do Hongkongu podľa inštrukcií prepravil kufor, v ktorom colníci objavili dvojité dno s troma kilogramami kokaínu. Stalo sa tak v novembri 2016, odvtedy bol vo väzbe. Dôchodcu Vladimíra Šveca, ktorý bude mať 70 rokov, teraz za pašovanie drog odsúdili na 27 rokov väzenia, potvrdilo české ministerstvo zahraničia.

"Pred hotelom na teba bude čakať taxík. Na cestu do Hongkongu dostaneš drahý kufor s darčekmi pre prieteľov. S tými podpíšeš zmluvu a rozdelíte si štyri milióny dolárov. Šťastnú cestu, tvoja priateľka Sonya." Takto podľa portálu idnes.cz znel posledný mail, ktorý dôchodca dostal. Jeho sen o peniazoch sa zmenil na nočnú moru.

Kufor s darčekmi k Vianociam

Po pristátí v Hongkongu bol český dôchodca už na prvý pohľad policajtom podozrivý. Pobehoval po hale a hľadal svoj kufor s "darčekmi k Vianociam". Nevedel ho však v množstve batožiny spoznať, keďže ho pred odletom zo Sao Paula videl len niekoľko minút v taxíku. S úradníkmi sa navyše nedokázal dohovoriť, keďže nehovorí žiadnou cudzou rečou a s podvodníkmi si dopisoval s pomocou prekladača. Navyše dobre nepočuje.

Česká republika má s Hongkongom uzavretú zmluvu o vydávaní väzňov. Odsúdený má preto šancu, že ho po určitej dobe prevezú do českého väzenia. Kedy sa to môže stať, však nikto nedokáže odhadnúť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok