Jazzová legenda a bojovník proti apartheidu Masekela podľahol chorobe

TA3 TASR
24.1.2018 21:38

Svetoznámy hudobník označovaný za "otca juhoafrického jazzu", hráč na trúbku a krídlovku, skladateľ a spevák v jednej osobe Hugh Masekela, ktorý nadchol aj divákov Bratislavských jazzových dní 2014, už nie je medzi živými.

Jazzová legenda a bojovník proti apartheidu Masekela podľahol chorobe
SITA/Jozef Jakubčo

Boj proti apartheidu

Umelec, ako informovali jeho blízki, skonal v utorok v Johannesburgu vo veku 78 rokov na následky nádorového ochorenia prostaty, s ktorým bojoval po desaťročie.

Rodák z juhoafrického mesta Witbank začal svoju mimoriadnu umeleckú dráhu spojenú aj s bojom proti apartheidu v 50. rokoch minulého storočia v Johannesburgu ako člen formácie Jazz Epistles. V 60. rokoch sa uchýlil do exilu v Spojenom kráľovstve a Spojených štátoch. Medzi jeho mentorov patrili už skôr i Louis Armstrong či Dizzy Gillespie.

Pobyt v zahraničí využil na permanentné pranierovanie vtedajšieho juhoafrického režimu, ale aj na vystúpenia na renomovaných festivaloch napríklad v Monterrey či na koncertovanie s hviezdami hudobnej scény vrátane Paula Simona, svojej exmanželky Miriam Makeba alebo formácií Jazz Crusaders, Ladysmith Black Mambazo či U2.

Prvé miesto v americkej hitparáde

Do rodnej Juhoafrickej republiky sa umelec vrátil až po prepustení Nelsona Mandelu a zásadných spoločenských zmenách v krajine v roku 1990. Masekela, ktorý zanechal bohatú diskografiu s desiatkami albumov, sa v roku 1968 dočkal prvého miesta v americkej hitparáde vďaka nahrávke vlastnej verzie skladby Grazing in the Grass. Bol autorom angažovaných songov ako napríklad Soweto Blues alebo Bring Him Back Home, laureátom početných hudobných ocenení a trojnásobným nominantom na prestížne ocenenie Grammy.

Umelec, ktorému vyšla v roku 2004 knižná autobiografia, vystúpil aj na otváracom ceremoniáli MS vo futbale 2010, šampionátu, ktorý hostila jeho rodná krajina.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok