V čele Americkej centrálnej banky bude po 40 rokoch neekonóm

TA3 TASR
24.1.2018 06:01

Americká centrálna banka FED bude mať nového šéfa. Senátori schválili na post Jeromea Powella, ktorý vystrieda Janet Yellenovú. Powell by mal podľa analytikov zabezpečiť kontinuitu v menovej politike. Yellenová z funkcie odchádza, lebo jej prezident Donald Trump nepredĺžil mandát.

Novým šéfom americkej centrálnej banky (Fed) sa stane Jerome Powell. Na tento post Powella vybral americký prezident Donald Trump, pričom jeho nomináciu potvrdili v utorok členovia amerického Senátu, a to pomerom hlasov 85:12.

Powell nahradí v úrade začiatkom februára Janet Yellenovú, ktorá sa ešte v čase vlády Baracka Obamu stala vôbec prvou ženou pôsobiacou na najvyššom poste v americkej centrálnej banke. Trump však Yellenovej mandát o druhé funkčné obdobie nepredĺžil, a to i napriek tomu, že sa jej v tejto funkcii, v ktorej nahradila Bena Bernankeho, dostávalo uznania za dobrú prácu.


Powell (64) pôsobil päť a pol roka ako člen Rady guvernérov Fed-u. Vzdelaním právnik, ktorý pracoval ako investičný manažér, bude teraz prvým šéfom Fed-u za ostatných 40 rokov bez titulu z oblasti ekonómie. Viacerí odborníci podľa agentúry AP očakávajú, že bude vo vzťahu k úrokovým sadzbám zastávať podobne opatrný prístup ako jeho predchodkyňa Yellenová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok