Zeman a Drahoš predviedli v televíznom dueli iróniu aj nezhody

TA3 TASR
23.1.2018 22:23

Úradujúci český prezident Miloš Zeman v prvej priamej debate so svojím protikandidátom na post prezidenta Jiřím Drahošom v utorok na obrazovkách televízie Prima oznámil, že počas februára vymenuje šéfa hnutia ANO Andreja Babiša za premiéra, pričom v stredu ho poverí rokovaním o zostavovaní vlády.

Zeman a Drahoš predviedli v televíznom dueli iróniu aj nezhody
SITA/AP

Príležitosť pre víťaza volieb

Jiří Drahoš sa k téme zostavenia vlády vyjadril ako prvý. "Ja by som dal príležitosť víťazovi volieb," uviedol a dodal: "Premiér nie je volená funkcia, ale menovaná, a to je veľký rozdiel. Víťaz volieb nemá automaticky nárok na premiéra. Neviem si predstaviť, že by premiérom bol trestne stíhaný človek."

Miloš Zeman na začiatku so svojím súperom súhlasil a povedal, že by rovnako uprednostnil víťaza volieb. Spresnil však: "Ten sa volá Andrej Babiš. Pokiaľ to neviete vy, každý z nás sledoval iné voľby... platí prezumpcia neviny, je víťazom a ľudia k víťazovi majú mať úctu a rešpekt a nemajú mu závidieť. Zajtra Andreja Babiša poverím rokovaním o zostavením vlády a v priebehu februára ho vymenujem za premiéra," vyhlásil.

Pred burácajúcim publikom

Moderátor Karel Voříšek na úvod privítal oboch kandidátov a požiadal burácajúce publikum o slušné správanie. Úradujúci prezident sa následne vyjadril, že sa na stretnutie tešil. "Doposiaľ som o pánovi Drahošovi prakticky nehovoril. Na druhej strane som sa dozvedel, že pán Drahoš o mne na stretnutiach hovorí veľa," uviedol a dodal: "Preto som dospel k záveru, že sa do mňa nešťastne zamiloval." Následne vyzval svojho protikandidáta, aby mu dal svoj hlas.

Bývalý šéf Akadémie vied ČR sa na stretnutie rovnako tešil a uviedol, že mu Zeman v debatách, ktorých sa zúčastnil ešte pred prvým kolom, chýbal. Vyjadril tiež vďačnosť, že súčasný prezident jeho pozvanie do debát nakoniec prijal, a pripomenul Zemanove slová, že debaty by mali byť dve, pretože tretia a štvrtá by boli nudné.

Migranti a fajčenie v reštauráciách

"Som rád, že českí politici - až na jednu výnimku, ktorá sa volá Jiří Drahoš - súhlasia s tým, že by sme migrantov prijímať nemali," vyhlásil Zeman a pripomenul pritom prejav z minulého roka, v ktorom podľa sneho Drahoš povedal, že prijať 2600 migrantov nie je pre Česko problém. Drahoš na to reagoval: "Vaše interpretácie niektorých viet sú úplne úžasné... kvóty odmietam od úplného začiatku." Doplnil tiež, že úradujúci prezident mu uvedený názor len podsúva.

Drahoš sa Zemana opýtal, čo ako prezident urobil proti tomu, aby bola ČR nútená kvóty prijať. Dodal, že "migrácia sa nerieši v Číne ani v Rusku". Zeman oponoval, že sa rozhovorov o kvótach zúčastnil. Do Pekingu a Moskvy vraj odcestoval kvôli rokovaniam o obchodoch. Ako informoval server iDNES.cz, kandidáti rozoberali aj problematiku fajčenia v reštauráciách. Zeman sa svojho súpera opýtal aj na jeho názor na zákaz fajčenia v reštauráciách. Drahoš mu odvetil, že by si dokázal predstaviť výnimku zo zákazu pre malé krčmy na vidieku. "Výnimočne sa zhodujeme," reagoval na to Zeman.

Debata na Prime bola jedným z dvoch duelov pred rozhodujúcim druhým kolom prezidentských volieb v ČR. Ďalšia debata sa uskutoční tento štvrtok v Českej televízii. Druhé kolo prezidentských volieb bude 26. a 27. januára.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok