Zverejnili oscarové nominácie. Ceny akadémie majú veľkého favorita

TA3 TASR SITA
23.1.2018 17:01

Veľkým favoritom 90. ročníka odovzdávania cien americkej filmovej akadémie, Oscarov, je s 13 nomináciami film Podoba vody. Fantazijná romantická dráma mexického režiséra Guillerma del Toro má šancu získať prestížne ocenenia okrem iného v kategóriách najlepší film, najlepšia réžia či najlepšia herečka v hlavnej úlohe.

Bodovali aj Dunkirk a billboardy

Nominácie na tohtoročné Oscary zverejnila v utorok Americká akadémia filmových umení a vied, ktorá ich slávnostne odovzdá v hollywoodskom Dolby Theatre 4. marca 2018.

Podoba vody je fantazijnou romantickou drámou mexického režiséra Guillerma del Tora. Film sa uchádza o ceny v kategóriách Najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe (Richard Jenkins), Najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe (Sally Hawkins), Najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe (Octavia Spencer), Réžia (Guillermo del Toro), Najlepšia pôvodná filmová hudba (Alexandre Desplat), Pôvodný scenár (Guillermo del Toro a Vanessa Taylor), za kameru, kostýmy, strih, výpravu, strih a mix zvuku a tiež v najprestížnejšej kategórii Najlepší film.

Najlepší film:
Tri billboardy kúsok za Ebbingom
Uteč
Podoba vody
Lady Bird
Dunkirk
Daj mi tvoje meno
The Post: Aféra v Pentagone
Najtemnejšia hodina
Niť z prízrakov

V počte nominácií nasledujú Dunkirk s ôsmimi, Tri billboardy kúsok za Ebbingom so siedmimi, Najtemnejšia hodina a Niť z prízrakov, ktoré majú po šesť, Blade Runner 2049 a Lady Bird s piatimi. V kategórii najlepší film sa o cenu uchádza deväť titulov. Okrem Podoby vody sú to aj Tri billboardy kúsok za Ebbingom, Uteč, Lady Bird, Dunkirk, Daj mi tvoje meno, The Post: Aféra v Pentagone, Najtemnejšia hodina a Niť z prízrakov.

Prvá nominovaná kameramanka

Americká herečka a režisérka Greta Gerwigová sa stala len piatou ženou, ktorú kedy nominovali na Oscara za najlepšiu réžiu, a to za film Lady Bird. Ďalšími sú Podoba vody, Dunkirk, Tri billboardy kúsok za Ebbingom, The Post: Aféra v Pentagone, Daj mi tvoje meno, Niť z prízrakov, Uteč a Najtemnejšia hodina.

Historickou je nominácia kameramanky Rachel Morrisonovej ako vôbec prvej ženy nominovanej na Oscara v kategórii najlepšia kamera. Vyslúžila si je za drámu Mudbound o rasovom napätí v Mississippi.

V kategórii najlepší zahraničný film boli na Oscara nominované filmy z Čile (Fantastická žena), Ruska (Bez lásky), Libanonu (L'insulte; The Insult), Maďarska (O tele a duši) a Švédska (Štvorec).

Réžia:
Guillermo del Toro - Podoba vody
Greta Gerwig - Lady Bird
Christopher Nolan - Dunkirk
Jordan Peele - Uteč
Paul Thomas Anderson - Niť z prízrakov

Ďalšia nominácia pre Meryl Streep

Oscara pre najlepšieho herca v hlavnej úlohe získa jeden z pätice Gary Oldman (Najtemnejšia hodina), Daniel Kaluuya (Uteč), Timothée Chalamet (Daj mi tvoje meno), Daniel Day-Lewis (Niť z prízrakov) a Denzel Washington (Roman J. Israel, Esq.).

V hlavnej ženskej hereckej kategórii sa spolu so Sally Hawkins o cenu uchádzajú Saoirse Ronan (Lady Bird), Frances McDormand (Tri billboardy kúsok za Ebbingom), Margot Robbie (Ja, Tonya) a Meryl Streep (The Post: Aféra v Pentagone), ktorá si tak na konto pripísala už 21. oscarovú nomináciu v kariére.

Za pôvodné scenáre akademici nominovali aj Gretu Gerwig (Lady Bird), Martina McDonagha (Tri billboardy kúsok za Ebbingom), Jordana Peela (Uteč) a dvojicu Emily V. Gordon a Kumail Nanjiani (Srdcu nerozkážeš). V kategórii adaptovaných scenárov sa o ceny uchádzajú Aaron Sorkin (Molly a jej hra), James Ivory (Daj mi tvoje meno), Scott Neustadter a Michael H. Weber (The Disaster Artist), Virgil Williams a Dee Rees (Mudbound) a trojica Scott Frank, James Mangold a Michael Green (Logan: Wolverine).

Najlepší cudzojazyčný film:
Čile: Fantastická žena (réžia: Sebastián Lelio)
Maďarsko: O tele a duši (réžia: Ildikó Enyedi)
Libanon: L'insulte; anglický názov: The Insult (réžia: Ziad Doueiri)
Rusko: Bez lásky (réžia: Andrej Zvjagincev)
Švédsko: Štvorec (réžia: Ruben Östlund)

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok