Shutdown sa skončil. Americkým úradom schválili dočasný rozpočet

TA3 TASR
22.1.2018 19:25

Americký kongres schválil dočasné financovanie federálnej vlády do 8. februára. Vládny rozpočet získal po veľkom boji kľúčovú podporu väčšinových republikánov i časti opozičných demokratov. Tí za svoj súhlas požadovali od Republikánov sľub, že schvália zákon o ochrane prisťahovalcov.

Potrebuje Trumpov podpis

V Senáte zákon podporilo 81 senátorov, 18 bolo proti. V Snemovni reprezrentantov bol tento pomer 265:149 v prospech zákona, informovala televízia MSNBC. Zákon ešte musí podpísať prezident Donald Trump.

Schválenie dočasného financovania federálnych úradov viazlo na sporoch okolo imigrácie a ochrany hraníc. Demokrati požadovali ústupky v imigračnej reforme, konkrétne zaistenie právnej ochrany pre státisíce mladých prisťahovalcov, ktoríí sa dostali do USA nelegálne ešte ako deti. Republikáni zasa vyhlásili, že o tejto otázke nebudú rokovať, pokým demokrati neumožnia schválenie dočasného financovania.

Chýbala polovica pracovníkov

Počas shutdownu sa financovali len federálne inštitúcie zaisťujúce činnosti nevyhnutné pre základný chod krajiny, ako napríklad pošta, systém riadenia letovej prevádzky, Federálny úrad pre vyšetrovanie, colná správa či ochrana hraníc. V priebehu víkendu museli v dôsledku shutdownu zatvoriť napríklad aj newyorskú Sochu slobody a múzeum prisťahovalectva na ostrove Ellis Island.

Keďže cez víkend nedošlo k dohode, do práce v pondelok nenastúpila takmer polovica z dvoch miliónov civilných federálnych pracovníkov. To znamená, že vláda prezidenta Donalda Trumpa vstúpila do svojho druhého roka bez plne funkčnej federálnej správy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok