Ozbrojenci vtrhli do luxusného afganského hotela a spustili streľbu

TA3 TASR ČTK
20.1.2018 20:32

Skupina prinajmenšom štyroch ozbrojencov zaútočila v sobotu večer na hotel Intercontinental v afganskej metropole Kábul. S odvolaním sa na vyhlásenie afganského ministerstva vnútra o tom informovala televízia Tolo News.

Traja sú mŕtvi

Najmenej traja zo štyroch ozbrojencov, ktorí v sobotu večer zaútočili na hotel Intercontinental v afganskej metropole Kábul, boli zabití, informovala agentúra DPA. Hovorca kábulskej polície povedal, že afganské bezpečnostné sily zabezpečili štvrté poschodie päťpodlažného hotela a vyslobodili ľudí, ktoré boli uväznení ozbrojencami. Dodal, že na mieste došlo najmenej k dvom výbuchom, ich príčina však nie je známa.

Hovorca afganského ministerstva vnútra uviedol, že piati ľudia, ktorí boli pri útoku zranení, boli prevezení do nemocnice. Ozbrojenci podľa jeho slov najprv podpálili kuchyňu na treťom poschodí. Požiar je už pod kontrolou a poschodie bolo vyčistené od ozbrojencov. "Takmer polovica tretieho poschodia vyhorela," povedal, dodajúc, že bolo náročné určiť počet ľudí vo vnútri hotela, ako aj to, či sú rukojemníkmi.

Skrývali sa v izbách

Nemenovaný príslušník afganskej tajnej služby povedal, že útočníci "strieľajú na hostí". Útok začal okolo 21:00 miestneho času (17:30 SEČ). Medzi útočníkmi sú údajne aj samovražední atentátnici.

Jeden z hotelových hostí agentúre AFP povedal, že sa ľudia ukrývajú v izbách. "Neviem, či sú útočníci vo vnútri hotela, ale počujem streľbu niekde blízko prvého poschodia," povedal. "Skryli sme sa v izbách. Dúfam, že nás bezpečnostné zložky zachránia skôr, než nás nájdu a zabijú," dodal.

O útokoch vedeli

Šéf afganskej televízie Tolo News, citujúc očitého svedka, ktorému sa podarilo z miesta utiecť, však na Twitteri napísal, že pri útoku bolo zabitých alebo zranených až 15 ľudí. Žiadna skupina sa zatiaľ neprihlásila k zodpovednosti za útok. Podľa niektorých informácií sa v hoteli v čase útoku konala konferencia o informačných technológiách, ktorej sa zúčastnili provinční predstavitelia. V hoteli je údajne ubytovaných aj niekoľko cudzincov.

Hotel Intercontinental, ktorý sa nachádza na kopci a je prísne strážený, sa stal terčom útoku ozbrojencov z hnutia Taliban už v roku 2011. Vtedy zahynulo 21 ľudí vrátane deviatich útočníkov. Hotel je jedným z dvoch hlavných luxusných ubytovacích zariadení v Kábule a býva často využívaný na konferencie, na ktorých sa zúčastňujú aj vládni predstavitelia. Americká ambasáda v afganskej metropole už vo štvrtok vydala varovanie pre amerických občanov. "Dostali sa k nám informácie, že extrémistické skupiny zrejme plánujú útok na hotely v Kábule".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok