Turecko zaútočilo na sýrskych Kurdov. Tvrdí, že v sebaobrane

TA3 SITA
20.1.2018 14:02

Turecko de facto začalo pozemnú operáciu na severe Sýrie v oblasti mesta Afrín, ktoré ovládajú kurdské milície. Ankara ťaženie obhajuje okrem iného tým, že sa snaží zabezpečiť svoje hranice. Ruská armáda sa po náletoch rozhodla stiahnuť vojakov, ktorých mala rozmiestnených v okolí sýrskeho mesta Afrín a premiestniť ich na iné miesto v Sýrii.

"Aby sme predišli prípadným provokáciám a vylúčili ohrozenie na životoch ruských vojakov, premiestňujeme operačnú skupinu Centra pre zmierenie bojujúcich strán z regiónu Afrínu," oznámilo v sobotu ruské ministerstvo obrany. Ministerstvo neuvádza, koľko ruských vojakov bolo doteraz v oblasti rozmiestnených.

Agentúra AP informovala, že jej spravodajca na turecko-sýrskych hraniciach videl smerom na sýrske mesto Afrín, ktoré majú v rukách Kurdi, letieť najmenej päť tureckých stíhačiek. Krátko nato prišlo potvrdenie aj od samotných Kurdov, že turecké stíhačky už na mesto zaútočili. "Práve v tomto momente naše hrdinské ozbrojené sily spustili leteckú ofenzívu," oznámil turecký premiér Binali Yildirim.

Turecká armáda neskôr oznámila, že operácia sa volá "Olivová ratolesť" a je zameraná na "neutralizáciu kurdských bojovníkov v Sýrii" a na "záchranu miestneho obyvateľstva spod útlaku", ktorým údajne pod kurdskými bojovníkmi trpí. Turecko podľa vyhlásenia armády plne rešpektuje územnú celistvosť Sýrie a útok na Afrín "prebieha v rámci napĺňania medzinárodného práva Turecka na sebaobranu".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok