Američanom hrozí platobná neschopnosť, do rokovania vstúpil aj Trump

TA3 TASR
19.1.2018 22:47

Federálnej vláde USA hrozí platobná neschopnosť. Na poslednú chvíľu vstúpil do rokovania so Senátom o dodatočnom financovaní vlády aj Donald Trump.

Určitý pokrok v rokovaniach

Napriek dosiahnutiu určitého pokroku musia ďalej pokračovať rokovania o návrhu zákona o krátkodobom financovaní vlády USA; jeho schválením sa americká federálna vláda vyhne blokovaniu štátnych financií, označovanom ako government shutdown. Myslí si to líder demokratickej menšiny v Senáte Chuck Schumer, ktorý sa takto vyjadril v piatok po tom, ako sa v Bielom dome stretol s americkým prezidentom Donaldom Trumpom.

Schôdzku s prezidentom opísal Schmuer podľa agentúry DPA ako "dlhú a podrobnú". Podľa lídra demokratov v Senáte na nej došlo k určitému pokroku a dvojica sa venovala všetkým sporným otázkam predkladanej legislatívy. Medzi demokratmi a prezidentom však podľa Schmuera stále panujú určité nezhody a diskusia tak musí pokračovať, kým o návrhu krátkodobého financovania nebude hlasovať Senát.

Zablokovanie financovania

Senát musí návrh odobriť do polnoci miestneho času z piatka na sobotu. V opačnom prípade dôjde k zablokovaniu financovania amerických federálnych inštitúcií. Takáto situácia nastala naposledy v októbri 2013 a trvala 16 dní. V 100 člennom Senáte, v ktorom majú republikáni 51 kresiel, potrebuje legislatíva získať až 60 hlasov, pripomenula spravodajská stanica BBC. Návrh však zatiaľ podporuje len 47 republikánov a demokrati avizovali, že ho budú blokovať.

Legislatívu vo štvrtok odobrila Snemovňa reprezentantov pomerom hlasov 230:197 a posunula ju tak na hlasovanie Senátu. Trump pre hlasovanie v Senáte v piatok odvolal cestu na Floridu, kde chcel vo svojom súkromnom sídle Mar-a Lago v meste Palm Beach osláviť prvé výročie pôsobenia v prezidentskom úrade. Biely dom podľa agentúry AP následne uviedol, že prezident na Floridu neodcestuje, kým Senát nebude o návrhu hlasovať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok