Významný Mugabeho kritik tragicky zahynul na dovolenke

TA3 SITA
19.1.2018 08:01

V americkom štáte Nové Mexiko zomrel pri páde helikoptéry zimbabwiansky opozičný politik Roy Bennett. Spolu s ním zahynuli aj jeho manželka Heather a ďalšie tri osoby. Jeden človek nehodu prežil.

Významný Mugabeho kritik tragicky zahynul na dovolenke
SITA/AP

Na smutnú správu už reagovali zástupcovia strany Hnutie za demokratickú zmenu, ktorej bol politik členom. "Roy bol odhodlaný a angažovaný bojovník za demokratickú zmenu v Zimbabwe," povedal hovorca strany Obert Gutu. Dôvod, prečo súkromná helikoptéra spadla, zatiaľ nie je známy.

Roy Bennett vstúpil do politiky v roku 2000 po tom, ako získal parlamentné kreslo v rámci strany MDC. Bývalý pestovateľ kávy sa počas kariéry dostal do konfliktu s vtedajším ministrom spravodlivosti Patrickom Chinamasom pre program prerozdeľovania pôdy, v dôsledku ktorého väčšina zo 4000 farmárov - belochov prišlo o pôdu. Bennett sa napokon dostal na niekoľko mesiacov za mreže, čo opísal ako "peklo na Zemi".

V roku 2009 ho obvinili z účasti na snahe zvrhnúť vtedajšieho prezidenta Roberta Mugabeho. O rok neskôr stiahli obvinenia z vlastizrady. Bennett odišiel do exilu do Juhoafrickej republiky, kde pokračoval v kritizovaní Mugabeho.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok