Vrah zmenárnika dostal doživotie. Odsúdili aj hviezdu reality show

TA3 SITA
18.1.2018 18:12

Na doživotný trest odňatia slobody za vraždu zmenárnika Ladislava Kováča z Matúškova a lúpežné prepadnutie ďalšieho zmenárnika Petra Vorčáka z Rabče odsúdil dnes Okresný súd v Trnave 43-ročného Igora H. z Paty v okrese Galanta. Na výkon trestu mu určil ústav s maximálnym stupňom stráženia.

Vrah zmenárnika dostal doživotie. Odsúdili aj hviezdu reality show
TASR/Radovan Stoklasa

Odsúdili aj Tonyho z Vyvolených

Zároveň mu zrušil trest odňatia slobody v trvaní 20 rokov, ktorý mu pred štyrmi rokmi v súvislosti s únosom podnikateľa Jozefa Mišenku vymeral Okresný súd v Nitre. Súd vyniesol dlhoročné tresty odňatia slobody aj v prípade ďalších siedmich obžalovaných.

Sú medzi nimi aj traja muži, ktorí boli odsúdení v prípade únosu Mišenku. Na pätnásť rokov má ísť za mreže v súvislosti s prípadom v Rabči Anton F., ktorý bol pred rokmi známy ako Tony z televíznej reality šou Vyvolení. Dnešný rozsudok nie je právoplatný, väčšina z obvinených sa proti nemu okamžite odvolala.

Zazmätkovali a zmenárnika zastrelili

Zmenárnika Ladislava Kováča prepadli začiatkom roka 2008 pri Matúškove v okrese Galanta, keď viezol tržbu zo svojej trnavskej prevádzky. Páchatelia chceli pôvodne len jeho peniaze, avšak zazmätkovali, podnikateľa zastrelili a odišli bez peňazí. Všetko si vynahradili o pár mesiacov neskôr v Rabči na Orave, kde si od iného prevádzkovateľa zmenárne Petra Vorčáka po bitke odniesli v prepočte približne 142 tisíc eur.

Polícia sa im o krátky čas dostala na stopu, no hlavní aktéri zločineckej skupiny stihli utiecť za hranice. V priebehu rokov 2008 a 2009 trojicu Daniel H., Igor H. a Boris H., ktorú vtedajší policajný prezident Ján Packa označil za mimoriadne nebezpečných zločincov, chytili v Nemecku a Grécku.

Prosil o odpustenie

Igor H. v záverečnej reči prosil Boha o odpustenie a o šancu konať v živote aj niečo dobré. Bývalý vojak dostal od súdu príležitosť konať dobro už len za mrežami. Aj v prípade doživotného trestu odňatia slobody má však podľa slovenských zákonov možnosť po 25 rokoch požiadať o podmienečné prepustenie.

Väzeniu sa, naopak, môže vyhnúť Boris H., ktorý pomohol odhaliť zločineckú skupinu známu ako 3 H. Toho súd odsúdil na deväť rokov a štyri mesiace, pričom mu zrušil predchádzajúci trest v trvaní 8,5 roka. Po odsedení siedmich rokov sa dostal na slobodu a v prípade splnenia určitých podmienok sa už do väzenia nebude musieť vrátiť.

Okresný súd v Trnave sa obzvlášť závažnými zločinmi z Matúškova a Rabče začal zaoberať už v roku 2011. Konanie komplikovali zmeny v senáte, ale aj hladovka Igora H. či skrývanie sa obvineného Petra D.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok