Európu pustošila silná víchrica, vyžiadala si viaceré životy

TA3 TASR
18.1.2018 14:29

Najmenej dvaja ľudia prišli vo štvrtok o život v Holandsku pri vyčíňaní silnej víchrice, ktorá zasiahla aj iné časti Európy. Polícia v provincii Overijssel informovala, že 62-ročný muž zahynul po tom, ako ho zasiahol do tváre konár padajúceho stromu. Ďalší 62-ročný muž zomrel v meste Enschede, keď sa na jeho auto zrútil strom.

Európu pustošila silná víchrica, vyžiadala si viaceré životy
SITA/AP

Zastavené vlaky aj lety

Amsterdamské letisko Schiphol pozastavilo na takmer hodinu všetky lety a holandské železnice zastavili vlaky v celej krajine. Už pred víchricou zrušil holandský národný letecký dopravca KLM 220 letov. Neskôr víchrica pováľala stromy a spôsobila chaos na cestách v krajine. V Amsterdame zastavili električkovú dopravu a zavreli miestnu zoologickú záhradu.

Podľa úradov dosahovali nárazy vetra na holandskom pobreží rýchlosť 140 kilometrov za hodinu. V susednom Belgicku uzavreli pre silný vietor prístav Gent a v častiach Bruselu nepremávali električky. Jedna žena zahynula, keď jej na auto v Bruseli spadol strom.

Nemecké železnice pozastavili až do odvolania všetku vlakovú prepravu v najľudnatejšom štáte Severné Porýnie Vestfálsko po tom, ako sa tam presunula víchrica. Vo viacerých spolkových krajinách prerušili školské vyučovanie a obyvateľom odporučili, aby radšej zostali doma.

Niekoľko nešťastí

V Rumunsku v dôsledku víchrice a silného vetra uzavreli desiatky škôl a niekoľko hlavných ciest a prístavov. Tisíce ľudí sa ocitli bez elektriny. Ministerka vnútra Carmen Danová uviedla, že výpadok elektriny zasiahol približne 32.000 ľudí v 13 okresoch.

V Taliansku zaznamenali vietor až s rýchlosťou do 200 kilometrov za hodinu, ktorý narušil železničnú, cestnú a trajektovú dopravu. V Kalábrii hlásili úmrtie muža, ktorý vyliezol v Crotone na strechu bratovho domu a z neho po náraze vetra spadol.

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vo štvrtok spresnil a predĺžil výstrahu pred silným snežením. Aj naďalej zostáva v platnosti varovanie pred veľmi silným vetrom, poľadovicou a snehovými jazykmi. Podľa meteorológov bude snežiť hlavne v severovýchodnej polovici územia. V českých horách môže vietor dosiahnuť rýchlosť až 125 kilometrov za hodinu. Slabnúť by mal v noci na piatok, uvádza spravodajský server Novinky.cz.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok