Berlín bude pozorne sledovať rakúsku vládu, vyhlásila kancelárka

TA3 TASR
17.1.2018 16:37

Budúcnosť Európskej únie a utečenecká politika. To boli hlavné témy stretnutia nemeckej kancelárky Angely Merkelovej s rakúskym kancelárom Sebastianom Kurzom. Politici sa prekvapivo zhodli v téme, ktorá medzi nimi vyvoláva najväčšie napätie.

Rozdeľuje ich málo vecí

Nemecká kancelárka Angela Merkelová v stredu po stretnutí s novým rakúskym náprotivkom Sebastianom Kurzom povedala, že vidí dobrý základ na intenzívnu vzájomnú spoluprácu. Koaličnú vládu, ktorú zostavila Kurzova Rakúska ľudová strana s pravicovo-populistickou Slobodnou stranou Rakúska, bude Berlín hodnotiť až podľa jej činov.

Šéfka nemeckej vlády po prijatí Kurza v Berlíne konštatovala, že vo vzťahoch medzi Nemeckom a Rakúskom je len málo vecí, ktoré ich rozdeľujú. Ako príklad uviedla rakúsku žalobu na Európskom súdnom dvore, ktorej predmetom je rozhodnutie Nemecka zaviesť mýto pre osobné automobily.

Kvóty zaberajú priveľa priestoru

Merkelová a Kurz na tlačovej konferencii v Berlíne taktiež potvrdili, že majú rozdielne postoje v oblasti utečeneckej politiky. Rakúsky kancelár vyjadril v tejto súvislosti názor, že diskusia o migračných kvótach v EÚ zaberá "trochu priveľa" priestoru. Kurz je presvedčený, že riešenie migračnej otázky spočíva v "riadnej ochrane vonkajších hraníc"a "výraznejšej pomoci" priamo na miestach, odkiaľ migranti prichádzajú. Dodal, že nie je správne, ak namiesto štátov rozhodujú prevádzači o tom, kto sa dostane do Európy.

Podľa Kurza nikto nemôže vyčítať Rakúsku, že je nesolidárne, keďže prijalo nadmerný počet utečencov. Merkelová súhlasila s tým, že v migračnej politike ide predovšetkým o ochranu vonkajších hraníc EÚ, dohody s krajinami pôvodu či hospodársku pomoc a že je potrebné nelegálnu migráciu obmedziť. Odmieta však, aby sa niektoré krajiny nepodieľali na európskej solidarite, pokiaľ ochrana vonkajších hraníc dostatočne nefunguje.

Nemecká kancelárka privítala v stredu rakúskeho partnera na jeho prvej oficiálnej návšteve Nemecka, odkedy sa v decembri ujal svojej funkcie. Kurza prijala vo svojom úrade s vojenskými poctami, následne s ním prediskutovala okrem utečeneckej politiky aj tému budúcnosti EÚ. Rakúsko totiž v druhej polovici tohto roka prevezme rotujúce predsedníctvo v Rade EÚ.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok