Školám odpadne byrokracia, žiaci sa môžu hlásiť elektronicky

TA3 TASR
17.1.2018 14:35

Prihlášky na stredné školy už budú môcť žiaci podávať aj elektronicky. Odsúhlasila to vláda na stredajšom rokovaní. Podmienkou však je, aby zákonní zástupcovia mali zaručený elektronický podpis. Školám a rodičom sa uľahčí aj zápis dieťaťa na povinnú školskú dochádzku. Formulár s osobnými údajmi dieťaťa môžu doručiť do elektronickej schránky školy, ešte pred samotným zápisom, čím sa celý proces zrýchli.

Zníži sa administratívna náročnosť

Napomôcť implementácii elektronického vládnutia a elektronizácii ďalších služieb v školstve, predovšetkým upraviť príslušné ustanovenia školského zákona tak, aby neboli prekážkou aplikácie zákona o e-Governmente, je cieľom poslaneckej zmeny zákona o výchove a vzdelávaní, známeho aj ako školský zákon. Tie v stredu na vláde predniesla ministerka školstva, vedy, výskumu a športu SR Martina Lubyová.

Vláda s novelou zákona súhlasila. Zmenou sa vytvoria podmienky pre podávanie prihlášok na štúdium na stredné školy v elektronickej podobe či rýchlejšie vybavovanie podaní medzi školou a zákonnými zástupcami detí. Rovnako sa okrem toho zníži aj administratívna náročnosť vnútorných procesov v školách a školských zariadeniach zavedením možnosti viesť časť dokumentácie ako elektronické registratúrne záznamy.

Elektronické triedne knihy

Návrh zákona z dielne poslancov NR SR za stranu SNS - Evy Smolíkovej, Tibora Bernaťáka, Tibora Jančulu a Andreja Danka - tiež reaguje na aktuálnu požiadavku okresných úradov v sídle kraja v súvislosti so zabezpečovaním koordinácie termínov overovania špeciálnych schopností, zručností alebo nadania pri prijímaní uchádzačov na štúdium na stredných školách v dostatočnom časovom rámci.

Rezort školstva ocenil poslanecký návrh zákona z hľadiska snahy prispieť k elektronizácii služieb v školstve vrátane efektívneho výkonu verejnej moci elektronicky.Touto novelou zákona sa podľa šéfky rezortu školstva zmení viacero vecí.

"V prvom rade ide o odbúranie zbytočnej byrokracie a 'papierovačiek' v školách, pretože zavádzame mnohé úkony do elektronického prostredia. Napríklad rodičia, ktorí chcú podávať prihlášky za svoje deti elektronickou formou, budú to môcť urobiť, ak budú mať overený podpis," povedala Lubyová. Ďalšou zmenou je vedenie triednych kníh. "Pokiaľ škola má autorizovaný elektronický podpis, bude ju môcť viesť finálne už len v elektronickej podobe," uzavrela Lubyová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok