Protesty pred gréckym parlamentom sa zvrhli na výtržnosti

TA3 TASR
15.1.2018 21:59

Grécky parlament schválil balík nových reforiem. Ak by ich neprijal, zadlžená krajina by už viac nedostala finančnú pomoc zo zahraničia. V mnohých miestach to vyvolalo vlnu demonštrácií.

Pred sídlom gréckeho parlamentu v Aténach došlo k výtržnostiam. Z masy tisícok pokojne demonštrujúcich proti novým úsporným a reformným opatreniam vlády, o balíku ktorých by zákonodarcovia mali hlasovať v  priebehu večera, sa odčlenila skupinka asi 100 ľavicových radikálov. Tí začali hádzať kamene a vrecúška s farbou na príslušníkov polície. Muži zákona reagovali použitím slzotvorného plynu a zábleskových granátov.

Pondelkový štrajk v Grécku zasiahol hlavne oblasť mestskej hromadnej a leteckej dopravy. Prácu na 24 hodín zastavili vodiči všetkých liniek metra, autobusov a električiek. Na príjazdových cestách pred Aténami sa tvorili mohutné zápchy. Počas troch hodín štrajkovali aj dispečeri letovej prevádzky, čo viedlo k zrušeniu viacerých liniek a oneskoreniu iných. Na tri hodiny pozastavili prácu aj štátni zamestnanci.

Protesty sú nasmerované najmä proti hroziacemu obmedzeniu práva organizovať štrajky. Tie majú byť podľa návrhu zákona v budúcnosti prípustné len vtedy, ak s nimi bude súhlasiť viac ako 50 percent členov odborov. Dosiaľ na to stačilo 20 percent a v niektorých prípadoch len rozhodnutie predsedníctva odborovej organizácie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok