Zomrel prvý šéf olympijského výboru, dožil sa 96 rokov

TA3 TASR
15.1.2018 13:13

Vo veku 96 rokov zomrel v pondelok ráno v Bratislave Vladimír Černušák, prvý šéf Slovenského olympijského výboru. Informoval mediálny riaditeľ SOV Ľubomír Souček.

Športový diplomat

Prof. PhDr. Vladimír Černušák, Csc. bol najvýraznejší slovenský športový diplomat. Členom Medzinárodného olympijského výboru bol v rokoch 1981-2001. Po dovŕšení stanoveného vekového limitu 80 rokov sa stal od roku 2002 čestným členom MOV. Po vzniku Slovenského olympijského výboru ho zvolili za jeho predsedu a tento post zastával sedem rokov. V novembri 1999 ho menovali za čestného predsedu SOV.

Černušákov nástupca na čele SOV František Chmelár pôsobil najskôr tiež ako predseda, po zmene stanov už ako prezident. Súčasný prezident Anton Siekel po svojom zvolení v novembri 2016 spoločne s Chmelárom navštívili profesora Černušáka uňho doma. O rok neskôr uňho boli obaja spoločne znovu, aj s generálnym sekretárom Jozefom Libom.

SOV viedol sedem rokov

"Vladimír Černušák pri tejto príležitosti poslal stručný videopozdrav k 25. výročiu SOV, ktoré Slovenský olympijský výbor oslávil na deň presne štvrťstoročie po svojom ustanovení – 19. decembra. 'Nech sa vám naďalej darí, aby boli športovci a ľudia spokojní,' odkázal slovenskej olympijskej rodine. Žiaľ, ani nie mesiac po okrúhlom jubileu organizácie, ktorú viedol od jej vzniku sedem rokov (pritom v čase nástupu na čelo SOV mal už 71 rokov), Vladimír Černušák zomrel. Česť jeho pamiatke!" napísala stránka SOV olympic.sk.

SOV každoročne ako svoje výročné ocenenie udeľuje Cenu Vladimíra Černušáka. Oceňuje ňou jednotlivca alebo kolektív za propagáciu a šírenie olympijských myšlienok najmä v pedagogickom procese. SOV bude informovať o čase a mieste poslednej rozlúčky s Vladimírom Černušákom hneď, ako to bude známe.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok