Trump po kauze špinavé diery: Som najmenej rasistický človek

TA3 TASR
15.1.2018 06:21

Americký prezident Donald Trump, ktorý vyvolal vlnu kritiky údajným označením niektorých krajín za "špinavé diery", odmietol obvinenia z rasizmu.

Africké štáty, Haiti a Salvádor

"Nie. Nie som rasista. Som najmenej rasistický človek, s akým ste kedy robili rozhovor, to vám môžem povedať," povedal Trump podľa agentúry AP novinárom vo West Palm Beach na Floride, kam prišiel do jedného zo svojich golfových klubov na večeru s vodcom republikánskej väčšiny v Snemovni reprezentantov Kevinom McCarthym.

Výrok o "špinavých dierach", doslovne shithole countries, mal padnúť v Oválnej pracovni Bieleho domu na neverejnom stretnutí so senátormi o navrhovanom kompromise v otázke imigračných opatrení. Podľa denníkov Washington Post a New York Times odvolávajúcich sa na účastníkov stretnutia mal Trump na mysli africké štáty, Haiti a Salvádor.

Poprel to

Hovorca Bieleho domu Raj Shah slová prezidenta najskôr nepoprel. Trump následne na Twitteri napísal, že pred senátormi sa síce vyjadroval tvrdo, ale uvedené slová určite nepoužil. Konkrétne poprel iba hanlivé slova na adresu Haiti a Haiťanov.

Demokratický senátor Dick Durbin však potvrdil, že Trump použil "presne toto slovo", a to "nie iba raz, ale opakovane". Naopak, republikánsky senátor David Perdue, ktorý na stretnutí s Trumpom takisto bol, v relácii This Week televízie ABC odmietol, že by prezident niečo také povedal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok