Konal sa 18. Ples v opere. Hostí prekvapil Karel Gott s Včielkou Májou

TA3 TASR
14.1.2018 09:06

Slávnostným úderom na gong otvorila v sobotu večer slovenská paralympijská reprezentantka v streľbe Veronika Vadovičová v historickej budove Slovenského národného divadla 18. Ples v opere.

Konal sa 18. Ples v opere. Hostí prekvapil Karel Gott s Včielkou Májou
TASR/Marko Erd

Dobročinnosť, opera a nový cirkus

Aj tento rok ples naplnil svoje dobročinné poslanie, finančný výťažok sa tentoraz organizátori rozhodli venovať na pomoc deťom so zdravotným znevýhodnením a podporu ich práva na primeranú šancu na plnohodnotné vzdelanie.

Kabaret Mozart bol názov otváracej kreácie. Režisérka Jana Burkiewicz sa inšpirovala životom a tvorbou velikána Wolfganga Amadea Mozarta a ponúkla spojenie opery a nového cirkusu. Vystúpili tanečníci a akrobati zo zoskupení Burki&com a Cirque company Losers. Súčasťou bola hudobná produkcia pod taktovkou Oskara Rózsu, predstavili sa operní speváci Adriána Banásová, Michaela Rózsa Růžičková, Pavol Remenár a skladateľ a klavirista Vladislav Šarišský.

Podujatie si uctilo aj sté výročie založenia spoločného československého štátu. To bol dôvod, prečo sa na plese predstavili iba slovenskí a českí umelci. Hostia sa zabávali pri hitoch Jany Kirschner, ale aj hitoch z filmu Fontána pre Zuzanu v podaní vokalistiek a Big Bandu Gustava Broma pod vedením Vladimíra Valoviča. Na prekvapenie hostí prišiel aj Karel Gott, v jeho podaní zazneli songy Pretty Woman, Včielka Mája či slávna Lady Carneval.

Za 8 rokov rozdelil 1,5 milióna eur

O polnoci pozvala moderátorka plesu Božidara Turzonovová na pódium Mira Žbirku s kapelou a hosťujúcou Katkou Knechtovou. Záver večera patril českej rockovej legende, skupine Lucie.

Od roku 2010 venuje Ples v opere celý výťažok predovšetkým na podporu detí so zdravotnými problémami a znevýhodneniami. Za osem rokov rozdelil už 1,5 milióna eur, pričom minulý ročník hostia prispeli rekordnou sumou 239.932 eur. Doposiaľ dobročinný Ples v opere prispel na technické zariadenie Detského kardiocentra, podporil šesť perinatologických centier na Slovensku, zlepšil prístrojové vybavenia detských kliník anestéziológie a intenzívnej medicíny a otvoril tri Centrá včasnej intervencie - v Banskej Bystrici, Košiciach a pri Trenčíne.

"Veľmi sa tešíme z toho, keď sa poohliadneme za projektmi, ktoré sme podporovali v minulosti, že sme dokázali prispieť k zásadnejším zmenám. Uvediem dva príklady. Jedným bolo Detské kardiocentrum, keď sa aj vďaka našej podpore podarilo viac poukázať na problematiku a kardiocentrum dostalo posledný podpis, na ktorý čakalo a mohli začať stavať nový pavilón. V prípade Centier včasnej intervencie sa začali zmeny diať aj na legislatívnej úrovni," uviedla riaditeľka plesu Andrea Cocherová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok