Počet psychiatrov je alarmujúci, ministerstvo má plán

TA3 TASR
13.1.2018 17:55

Slovensko má nedostatok psychiatrov. Na jedného lekára pripadá v zdravotníckych zariadeniach viac ako 15 postelí, čo je podľa ministerstva zdravotníctva veľa. Ich nedostatok je v niektorých častiach krajiny alarmujúci, píše sa v Národnom programe duševného zdravia, ktorého aktualizáciu schválila vláda.

Počet psychiatrov je alarmujúci, ministerstvo má plán
ČTK ilustračné

Ministerstvo zdravotníctva chce situáciu riešiť. Na liečbe ľahších duševných porúch by sa mohli spolupodieľať aj všeobecní lekári a psychológovia, predpokladá rezort. "Psychiatri v ambulanciách by tak mohli byť menej zaťažení," povedala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. Spolupráca so všeobecnými lekármi pre deti a dorast by navyše podľa MZ umožnila včasnú liečbu schizofrénie. Do programov podpory a prevencie duševného zdravia rezort odporúča zapojiť aj úrady verejného zdravotníctva.

Potrebný počet lekárov by na Slovensku mohol byť do desiatich rokov. Štát plánuje posúdiť súčasný stav ľudských zdrojov a vypracovať normatívy optimálneho počtu zdravotníkov v jednotlivých odboroch. Ministerstvo zdravotníctva upozorňuje, že zaťaženosť psychiatrických ambulancií spôsobuje aj ich nerovnomerné rozmiestnenie. "Sieť špecializovanej ambulantnej starostlivosti treba navýšiť, dôležité je tiež, rozdistribuovať ju rovnomernejšie," uvádza sa v materiáli.

Počet hospitalizácií na psychiatrických oddeleniach v nemocniciach posledné roky stúpa. Predvlani išlo o viac ako 40.000 hospitalizácií, ide o najaktuálnejšie čísla. V psychiatrických ambulanciách vyšetrili v roku 2016 takmer 400.000 ľudí s duševnou poruchou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok