O kreslo prezidenta zabojuje v Egypte aj bývalý šéf armády

TA3 TASR
13.1.2018 09:41

Bývalý náčelník generálneho štábu egyptských ozbrojených síl Sámí Háfiz Anán oznámil, že bude kandidovať v marcových prezidentských voľbách so zámerom poraziť súčasného prezidenta Abdala Fattáha Sísího. Dôvodom jeho rozhodnutia je, že ostatní kandidáti čelia veľkému nátlaku, aby zo súboja odstúpili.

O kreslo prezidenta zabojuje v Egypte aj bývalý šéf armády
SITA/AP

Takmer isté víťazstvo

Anán prijal nomináciu svojej Egyptskej arabskej strany. Egyptská ústava stanovuje, že uchádzač o prezidentský súboj musí získať oficiálne odporúčania od najmenej 20 zvolených členov parlamentu alebo vyzbierať 25.000 voličských podpisov z najmenej 15 egyptských provincií, ktorých je celkovo 29.

Sísí stráca obľubu obyvateľstva pre tvrdé úsporné opatrenia, ktoré uvrhli mnohých Egypťanov do chudoby alebo ekonomických ťažkostí. Prudko sa zhoršilo aj dodržiavanie ľudských práv. Napriek tomu je Sísího víťazstvo a druhé funkčné obdobie takmer isté. Voľby sa budú konať 26.-28. marca.

 

Dobré vzťahy s USA

Sísího najvážnejší vyzývateľ, bývalý premiér Ahmad Šafík, sa pod nátlakom vzdal kandidatúry po tom, ako ho deportovali z dobrovoľného exilu v Spojených arabských emirátoch. Ďalší kandidát - plukovník Ahmad Kansawa - bol vlani vojenským súdom odsúdený na šesť rokov pre porušenie armádnych pravidiel, ktoré vojakom zakazujú politické aktivity.

Anán (69) má dobré vzťahy s USA, kde po zvrhnutí egyptského prezidenta Husního Mubaraka vyjednával poskytnutie pomoci pre svoju krajinu. Je považovaný za pragmatika, ktorý je prístupný kompromisom a politickému dialógu so všetkými rivalmi vrátane Moslimského bratstva, ktoré je momentálne v Egypte postavené mimo zákon.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok