Česi rozhodnú až v druhom kole, Zeman poďakoval voličom

TA3 TASR ČTK
13.1.2018 07:09

Do druhého kola prezidentských volieb v Českej republike, ktoré sa uskutoční 26. a 27. januára, postúpili Miloš Zeman a Jiří Drahoš. Informovala o tom Česká televízia po zrátaní všetkých hlasov z volebných okrskov.

Za Zemanom skončil Drahoš

Víťazom prvého kola prezidentských volieb v Českej republike sa stal Miloš Zeman so ziskom 38,57 percenta odovzdaných hlasov. Na druhom mieste skončil Jiří Drahoš, ktorý získal 26,6 percenta hlasov. Vyplýva to z výsledkov po zrátaní hlasov z viac ako 99 percent volebných okrskov, ktoré zverejnila Česká televízia.

Za Zemanom a Drahošom nasledujú Pavel Fischer (10,22 percent hlasov), Michal Horáček (9,17 percent hlasov) a Marek Hilšer (8,83 percent hlasov ). Volebné miestnosti sa s úderom 14.00 h uzatvorili. Okamžite sa začalo sčítavanie hlasov. Druhú priamu voľbu prezidenta v histórii Česka sprevádzal značný záujem voličov. Volebná účasť sa odhaduje na približne 60 percent, informoval spravodajský server iDNES.cz.

Poďakoval za podporu

Zeman na tlačovej konferencii poďakoval voličom za prejavenú dôveru a svojej manželke za podporu. Zároveň zagratuloval svojmu rivalovi Jiřímu Drahošovi, ktorý skončil na druhom mieste. "Blahoprajem Jiřímu Drahošovi k peknému druhému miestu," povedal Zeman, ktorého cituje portál Novinky.cz.

"Nikdy som sa nebál ísť do najrozličnejších diskusií," uviedol Zeman, ktorý podľa vlastných slov vyhovie žiadosti Jiřího Drahoša stretnúť sa v diskusii tvárou v tvár. Zeman dosiaľ tvrdil, že nepovedie prezidentskú kampaň a nebude sa zúčastňovať na predvolebných debatách. Svojich voličov vyzval, aby k urnám prišli aj v druhom kole.

Drahoš vyzval voličov

Jiří Drahoš priznal, že očakáva podporu od ostatných neúspešných kandidátov. "Do určitej miery ju očakávam; povedali sme si v mnohých debatách, že kto nepostúpi, tak toho, kto postúpi, podporí proti Milošovi Zemanovi," poznamenal bývalý šéf českej Akadémie vied. Čas, ktorý zostáva do druhého kola volieb 26. a 27. januára, plánuje stráviť politickou kampaňou najmä v regiónoch mimo Prahy.

"Všetci, ktorí máte záujem o zmenu, príďte k voľbám. Nebude to zbytočné," vyzval Drahoš voličov. So Zemanom by sa rád stretol aj v televíznej debate, a to napriek tomu, že prezident podľa vlastných slov predvolebnú kampaň nevedie a účasť na diskusiách odmieta. Zeman na tlačovej konferencii jeho výzvu medzitým prijal.

Sľúbili mu podporu

Zemanovi vyjadrili podporu v druhom kole strany KSČM a SPD, Drahošovi gratulujú strany napravo od stredu. Drahošovi ponúkli podporu neúspešní kandidáti Pavel Fischer, Mirek Topolánek, Michal Horáček a Vratislav Kulhánek.

Ďalší z porazených kandidátov Marek Hilšer uviedol, že v druhom kole podporí Zemanovho súpera, hoci Drahoša priamo nemenoval. Petr Hannig naopak vyzval svojich priaznivcov, aby v druhom kole volieb volili súčasného prezidenta, zatiaľ čo Jiří Hynek sa ešte v tejto záležitosti rozhodne.

Incident s aktivistkou

Priebeh volieb v prvý deň poznačil popoludňajší incident z 13. pražského obvodu, kde polonahá aktivistka feministického hnutia Femen, Ukrajinka Anželina Diašová, na prvý raz zabránila odvoliť úradujúcemu prezidentovi Milošovi Zemanovi, ktorému sa postavila do cesty s nápisom Zeman - Putin's slut (Zeman - Putinova fľandra) na hrudi. Ochranka zasiahla, ženu zadržali a prezidentovi po krátkom čase umožnili vhodiť hlas do urny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok