V Česku sa zatvorili volebné miestnosti. Ako vyzeral prvý volebný deň?

TA3
12.1.2018 23:25

V susednom Česku sa zatvorili volebné miestnosti a skončil sa prvý deň hlasovania v prezidentských voľbách. K hlasovacím schránkam môžu ísť Česi opäť, od ôsmej hodiny ráno.

Priebeh volieb poznačil incident

Značný záujem voličov sprevádzal piatkový úvodný deň druhej priamej voľby prezidenta v histórii Česka. Účasť podľa odhadov členov volebných komisií mohla už v prvých hodinách dosiahnuť v závislosti od lokality 20-25 percent.

Priebeh volieb poznačil popoludňajší incident z 13. pražského obvodu, kde polonahá aktivistka feministického hnutia Femen, Ukrajinka Anželina Diašová, na prvý raz zabránila odvoliť úradujúcemu prezidentovi Milošovi Zemanovi, ktorému sa postavila do cesty s nápisom Zeman - Putin's slut (Zeman - Putinova fľandra) na hrudi.

Ochranka zasiahla, ženu zadržali a prezidentovi po krátkom čase umožnili vhodiť hlas do urny. Názory na postup ochranky sa v reakciách odborníkov v českých médiách líšia. Niektorí hovoria o profesionálnom postupe s menším zaváhaním jedného z bodyguardov, iní o zlyhaní, ktoré mohlo mať fatálne následky. Udalosť odsúdili všetci ostatní prezidentskí kandidáti s výnimkou Michala Horáčka a Mirka Topolánka, ktorí ho zatiaľ nekomentovali.

Hlasovali aj poprední politickí predstavitelia

Už v prvý deň hlasovania využili volebné právo všetci uchádzači o prezidentský post, ako aj mnohí poprední predstavitelia českého politického a spoločenského života.

Pre občanov, ktorí tak do piatkovej 22.00 hod. keď sa volebné miestnosti uzavreli, neurobili, zostáva ešte možnosť prísť do volebných miestností v sobotu v čase od 08.00 hod. do 14.00 hod. Hlasovanie prebiehalo aj za hranicami Česka vrátane Bratislavy, kde českí občania mohli odovzdať svoje hlasy na českej ambasáde. Z Bruselu prišli napríklad informácie o dlhom rade hlasovaniachtivých českých občanov.


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok