Všetko riadil Lexa, vyhlásil aktér únosu. Prokuratúra zareagovala

TA3 TASR
11.1.2018 14:07

Bývalý siskár Ľuboš Kosík, ktorý je v súčasnosti uväznený v Afrike, vyvolal rozruch svojim vyhlásením o únose prezidentovho syna, ktorého sa podľa vlastných slov sám zúčastnil. Ako uviedol, celú akciu v 90. rokoch osobne riadil šéf tajnej služby Ivan Lexa. Na kauzu už reagovala aj generálna prokuratúra.

Rozhodnú o využiteľnosti vyhlásenia

Generálna prokuratúra Slovenskej republiky zaznamenala vyhlásenie Ľuboša Kosíka, ktoré bolo  publikované v denníku Sme. Tieto informácie posúdi a rozhodne o ich využiteľnosti na účely trestného konania. Uviedla to hovorkyňa generálnej prokuratúry Andrea Predajňová.

"Vyhlásenie obsahuje relevantné skutočnosti a informácie k trestným veciam," povedala Predajňová. Generálna prokuratúra tvrdí, že "v rámci svojej pôsobnosti a právomoci, ako aj na základe medializovaných informácií poskytnutých Ľubošom Kosíkom, uskutoční zákonné opatrenia v rozsahu dosiahnutia spravodlivosti a vyvodenia trestnoprávnej zodpovednosti voči konkrétnym osobám".

Bývalý príslušník Slovenskej informačnej služby Kosík tvrdil, že únos Michala Kováča ml. riadil osobne vtedajší šéf SIS Ivan Lexa. "Všetko bolo riadené Ivanom Lexom. Vedel o každom kroku príslušníkov SIS počas únosu," uviedol Kosík vo vyhlásení, zverejnenom v denníku Sme. Akciu podľa jeho slov zo služobného auta v blízkosti kontroloval vtedajší námestník tajnej služby Jaroslav Svěchota. Lexa podľa Kosíka dával rozkazy zo svojej kancelárie. Ľuboš Kosík o kauze chce vypovedať.

Zložitejší proces ako so zmluvou

Treba využiť diplomatické kanály, aby bol Kosík vydaný z Mali na Slovensko. Uviedla to ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská. "Posledná žiadosť, ktorú sme posielali, išla aj na ministerstvo spravodlivosti, aj premiérovi a teraz je potrebné využiť aj diplomatické kanály. Nemáme zmluvu s Mali, takže je to zložitejší proces, ako keď máme zmluvu," povedala.

Spomenula aj príklad Francúzska, ktoré má mať s Mali uzavretú zmluvu o vydávaní osôb. " A tiež im trvala extradícia trištvrte roka, takže asi sme v nejakej norme." Pripustila aj možnosť, že by bol Kosík vypočutý priamo v zahraničí, podľa nej je to však otázka na orgány činné v trestnom konaní.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok