Bábätká rozmýšľajú ako malí ekonómovia, zistili harvardskí vedci

TA3 ČTK
13.1.2018 20:13

Už malé dojčatá dokážu pozorovať zaujímavé procesy vo svojom mikrosvete. Pokus amerických vedcov dokázal, že sú schopné procesu, na základe ktorého sa robia rozhodnutia. Deti intuitívne vyhodnocujú dianie okolo seba ako malí ekonómovia.

Bábätká rozmýšľajú ako malí ekonómovia, zistili harvardskí vedci
ČTK/PICTURE ALLIANCE/Ghislain & Marie David de Lossy/Cultura RM

Lákavejšia prekážka

Tím vedcov z Harvardovej univerzity a Massachusettského technologického inštitútu pustil skupine desaťmesačných detí jednoduchú animácie. Vo videu musí okatá a červená postavička dosiahnuť svoj cieľ - animovaný predmet modrej farby. V prvom prípade preskočí nízky múrik, aby sa dostala k modrému kamarátovi. Potom ale odmietne preskočiť stredne vysoký múrik.

V druhom prípade červená postavička preskočí stredne vysoký múrik, aby sa dostala k modrému panáčikovi, ale potom nemá odvahu preskočiť ešte vyšší múr.

Potom deťom premietli scénu, v ktorej si červená postavička môže vybrať akciu z prvého alebo druhého videa. Dospelí, ktorí si mohli vyberať sami, zvolili väčšinou druhú možnosť - postavička musí vynaložiť väčšie úsilie, aby preskočila vysokú prekážku. Tento postoj je založený na vysokom ocenení úsilia. Analýza správania detí zistila, že rovnakú akciu preferovali aj deti.

Matematika je pre nich intuitívna

Ako tento výber interpretujú vedci? Keď si červená postavička vybrala prvú možnosť a musela preskočiť len nízku prekážku, deti sa pri tejto scéne zastavili dlhšie a bolo touto voľbou a postojom prekvapené. "Takéto malé deti zrejme chápu kroky osôb sofistikovane. Štúdia ukazuje, že základná matematika, ktorá je základom analýzy, s ktorou ekonómovia hľadia na racionálne voľby, je pre novorodencov čímsi intuitívnym, aj keď nehovoria, nedokážu počítať a rozumejú len niekoľkým slovám," vysvetľuje profesor Josh Tenenbaum z Massachusettského technologického inštitútu.

"Ten výsledok ma neprekvapuje. Potvrdzuje len to, čo už bolo viac menej známe: dojčatá starostlivo pozorujú všetko, čo sa okolo nich deje," povedal prezident Talianskej pediatrickej spoločnosti profesor Alberto Villani pre taliansky denník La Republica. "Nie je náhodou, že sa dieťa, a to aj veľmi malé, správa rôzne podľa toho, s akým človekom je. Pozoruje totiž úsilie druhých v tom, ako sa oň starajú," povedal profesor.

Nový stimul pre umelú inteligenciu

Zostáva už len pochopiť, ako to deti dokážu. Ide o záležitosť intuície alebo vrodené schopnosti? "V poslednej dobe mnohé štúdie berú do úvahy epigenetiku, teda prispôsobenie našej genetiky všetkému, nielen pokiaľ ide o choroby, ale pokiaľ ide aj o náš intelekt. Ukázalo sa, že genetika je dôležitá, ale pri veľmi silnom sprostredkovaní prostredím. Ak je dieťa obklopené starostlivosťou a láskou, nepochybne to bude mať pozitívny vplyv na jeho budúcnosť," vysvetľuje Villani.

Výsledky štúdie Harvardovej univerzity a Massachusettského technologického inštitútu nebudú užitočné len pre pediatriu, ale tiež pre technológiu. Získané údaje sa môžu použiť pre konštrukciu matematického modelu, ktorý by bol schopný predvídať, čo desaťmesačné dieťa môže dedukovať.  Tieto modely prispejú svojim dielom k vývoju umelej inteligencie schopnej presne kopírovať ľudské správanie.

"Musíme priznať, že ešte máme ďaleko k vývoju umelej inteligencie, ktorá by dokázala napodobniť schovanie desaťmesačného dieťaťa. Ak však pochopíme intuitívne procesy, ktoré tieto deti majú, mohol by to byť základ pre vývoj prístrojov s inteligenciou, ktorá sa viac podobá tej ľudskej," konštatuje Tenenbaum.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok