Muži majú zvádzať ženy. Slávna herečka kritizuje novodobé puritánstvo

TA3 TASR
10.1.2018 10:24

Francúzska herečka Catherine Deneuveová spolu s ďalšími poprednými Francúzkami tvrdí, že obvinenia zo sexuálneho obťažovania voči mužom, ktoré prišli po škandále okolo hollywoodskeho producenta Harveyho Weinsteina v podobe kampane #MeToo sú nespravodlivé a nemalo by sa im brániť, aby ženy zvádzali.

Muži majú zvádzať ženy. Slávna herečka kritizuje novodobé puritánstvo
Film Un Flic (1972)

Deneuveová je jednou zo 100 francúzskych umelkýň, spisovateliek a ďalších známych žien, ktorých otvorený list bol podľa spravodajskej televízie BBC uverejnený v utorkovom vydaní francúzskych novín Le Monde. V liste vyslovujú poľutovanie nad vlnou "verejných odsúdení (mužov)" po odhalení, že producent Harvey Weistein znásilnil alebo sexuálne napadol desiatky žien.

"Mužov potrestali rýchlo, prinútili ich odísť zo zamestnania, pritom všetko, čo urobili, bolo, že sa dotkli niekoho kolena alebo sa pokúšali uchmatnúť si bozk," uvádzajú ženy v liste. "Znásilnenie je zločin, ale vytrvalé alebo neobratné flirtovanie nie je priestupok, tak ako galantnosť nie je šovinistickou agresiou, zdôrazňujú signatárky, medzi ktorými je aj spisovateľka Catherine Milletová.

V liste ženy tiež tvrdia, že protest proti sexuálnemu násiliu bol opodstatnený, ale zašiel až príliš ďaleko a ohrozuje ťažko vybojované sexuálne slobody.  Podľa autoriek listu ide v prípade kampane #MeToo o novodobé "puritánstvo", živené "nenávisťou voči mužom". Deneuveová debutovala na filmovom plátne v roku 1957. Odvtedy nakrútila viac ako 100 filmov a získala množstvo domácich a zahraničných cien.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok