Rozbili gang, ktorý nútil ľudí žobrať a žiť v neľudských podmienkach

TA3 TASR
9.1.2018 15:12

Polícia obvinila šesť osôb, ktoré mali od roku 2013 prepraviť do zahraničia minimálne 16 osôb zo sociálne slabších vrstiev a využívať ich tam na žobranie. Na tlačovej besede o tom informovali prezident Policajného zboru Tibor Gašpar a viceprezident PZ Ľubomír Ábel.

Policajný vyšetrovateľ obvinil Júliusa K., Renátu K., Patrika K., Karola K. a Václava O. z obzvlášť závažného zločinu obchodovania s ľuďmi, ďalšiu osobu obvinila v jej neprítomnosti. "Obvineným hrozí trest odňatia slobody vo výške od sedem do 12 rokov," povedal Ábel.

Minimálne 16 ľudí, medzi nimi aj invalidi, mali žobrať v meste Salzburg v Rakúsku, Oltene vo Švajčiarsku či v Berlíne v Nemecku. "Vo viacerých prípadoch boli aj fyzicky bití," doplnil Ábel. Tieto osoby mali podľa neho denne vyžobrať 100 až 300 eur, pričom peniaze odovzdávali obvineným. Sami mali dostávať len minimálnu sumu, tzv. "stravné".

Polícia zakročila voči obvineným v piatok 5. januára, a to v okrese Rimavská Sobota. Spolu vykonala štyri domové prehliadky, pri ktorých zaistila viaceré listiny a doklady. Celková výška škody sa podľa polície pohybuje v státisícoch eur. Strážcovia zákona taktiež preverujú, či v tomto prípade nedošlo k usmrteniu niektorého z poškodených.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok