KĽDR vyšle na zimné olympijské hry delegáciu na vysokej úrovni

TA3 TASR
9.1.2018 06:39

Severná Kórea vyšle svoju výpravu na zimné Olympijské hry v juhokórejskom Pchjong-čchangu a so svojim južným susedom obnoví vojenskú linku. Dohodli sa na tom predstavitelia znepriatelených krajín. Politici plánujú rokovať aj o ďalších plánoch na zmiernenie napätia na kórejskom polostrove.

Spoločný pochod

Severná Kórea súhlasila, že na februárové zimné olympijské hry v Pchjongčchangu vyšle delegáciu na vysokej úrovni. Dohodli sa na tom na utorňajších rokovaniach v pohraničnej dedine Pchanmundžom zástupcovia oboch kórejských štátov, informovalo podľa televízie CNN juhokórejské ministerstvo pre zjednotenie. KĽDR podľa ministerstva navrhla, že na olympiádu vyšle aj skupinu fanúšikov, športovcov zastupujúcich Ľudový olympijský výbor, skupinu umelcov, tím novinárov a tím kórejského bojového športu taekwondo.

Juhokórejská strana sa zasa vyslovila za to, aby obe krajiny pochodovali spoločne počas otváracieho a záverečného ceremoniálu olympiády. Juhokórejská delegácia prišla tiež s návrhom rozhovorov o humanitárnych otázkach. Konkrétne ide o rokovania predstaviteľov Červeného kríža z oboch krajín, na ktorých sa majú dohodnúť nové stretnutia kórejských rodín rozdelených vojnou z rokov 1950-53, uviedla agentúra Jonhap. Stretnutia by sa mohli uskutočniť vo februári, keď Kórejčania oslavujú lunárny Nový rok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok