Murrayovi operovali problémové bedro, na Wimbledon chce byť vo forme

TA3 SITA
8.1.2018 17:45

Britský tenista Andy Murray v pondelok podstúpil v austrálskom Melbourne u špecialistu Johna O' Donnella operáciu dlhodobo problémového pravého bedra. Správu priniesol napríklad web Mail Online.

Murrayovi operovali problémové bedro, na Wimbledon chce byť vo forme
SITA/AP

Dátum nestanoví

Dvojnásobný olympijský víťaz a držiteľ troch grandslamových titulov vo dvojhre Murray by rád bol nazad na grandslamovom Wimbledone začiatkom júla na tráve v Londýne, možno dokonca o čosi skôr, ale zároveň sa nehodlá unáhliť: "Chcem si byť istý, že pri tom comebacku budem pripravený. Nestanovím dátum, lebo niet dôvodu urobiť to. Už sa chcem vyvarovať situácií ako vlani v New Yorku či čerstvejšie v Brisbane."

Prezradil, že už 18. decembra absolvoval menšiu intervenciu v oblasti slabín, nesúvisela s hlavným zdravotným hendikepom z ostatných mesiacov.

Tridsaťročný bývalý líder svetového rebríčka Murray sa odhlásil z vrcholných melbournských Australian Open (15. - 28. novembra), na ktorých bol vo finále v rokoch 2010, 2011, 2013, 2015 a 2016. Na instagrame uviedol: "Musím prehodnotiť možnosti. Pochopiteľne, pokračovanie rehabilitácie je jednou z nich - dopriať tomu miestu viac času na zotavenie. Operácia prichádza do úvahy, ale šanca na úspešný výsledok nie je taká vysoká, ako by sa mi pozdávalo. Vnímam to teda ako druhú voľbu a dúfam, že sa chirurgickému zákroku vyhnem. Musím však túto alternatívu brať na vedomie, akokoľvek sa nádejám v iný vývoj."

am_7f000001-9fcb-4fbd.jpg

Zákrok dopadol povzbudivo

Murray si 29. decembra zahral ukážkový set so Španielom Robertom Bautistom-Agutom (2:6) v rámci exhibičného podujatia Mubadala World Tennis Championship v Abú Zabí v SAE, kde bol na medzisezónnej príprave, a potom zamieril k protinožcom. Z Austrálie po dvoch uvedených stornách pôvodne plánoval odletieť na lekárske konzultácie domov, napokon však zvolil iný variant. Teraz v rámci rekonvalescencie musí zostať na južnej pologuli ešte približne týždeň.

Podľa Murrayho operácia dopadla povzbudivo pre budúcnosť: "Som značne optimistický, lebo som po nej hovoril s mojím lekárom a on bol veľmi spokojný. Magnetická rezonancia môjho bedra nevyzerala vábne. Platilo by to u väčšiny tenistov. Tá partia má potenciál privodiť dlhú výluku a jestvuje aj vysoký predpoklad, že sa človek nezotaví do takej miery, aby mohol naďalej hrať vrcholový tenis. Keď som to všetko preberal s mojím operatérom, zhodli sme sa na tom, že zakročí čo najmenej, ale zároveň s najväčšou možnou šancou na zdarný výsledok. Zobral som však na vedomie, že keď ma otvorí a nájde rôzne poškodenia, ktoré treba napraviť, komplexne k tomu prikročí. To sa aj stalo."

Extrémne mentálne vysiľujúce

Brit spätne netajil rannú nervozitu, ale už nevidel inú cestu: "Bolo to správne rozhodnutie. Už pred Wimbledonom ma bolela chôdza. Priebežne sa to síce zlepšilo, ale je extrémne mentálne vysiľujúce, keď si nepretržite uvedomujete svoje bedro od prvej minúty po prebudení až po večerné líhanie do postele. Hýbal som sa na nejakých 80 %, kleslo to však na 10, 15 či 20 % pri potrebe šprintovať alebo si počínať veľmi výbušne - nebol som v stave."

Murray si uvedomuje, že bude musieť prehodnotiť priority a viac sa šetriť: "Určite budem hrať menej turnajov, koncentrovať sa na ´Majors´ a iné veľké podujatia. Dám tomu prednosť pred nejakými rebríčkovými cieľmi. Na tréningu v Brisbane som mal problémy s pohybom a napriek tomu som konkuroval členom Top 50. Prebojoval som sa do štvrťfinále Wimbledonu, hoci som doslova nemohol chodiť a mal som veľké bolesti. Ak sa teda dostanem čo i len na 95 % optima, verím, že to bude dosť na súperenie na najvyššej scéne. Bez diskusie."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok