Do Sýrie príchádzajú pozorovatelia OSN

TA3, TASR
15.4.2012 11:26

Ich úlohou bude sledovať tamojší vývoj a informovať centrálu o pokroku v mierovom pláne, ku ktorému sa Damask zaviazal. Podľa zdrojov TA3 z bezpečnostnej konferencie GLOBSEC misiu povedie Nór.

Do Sýrie začali v nedeľu prichádzať prví pozorovatelia Organizácie Spojených národov. Pre tlačovú agentúru AFP to potvrdil hovorca mierových síl OSN Kieran Dwyer. "Okamžite po schválení rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN sme do lietadla posadili piatich alebo šiestich vojenských pozorovateľov," informoval. V krajine by malo na začiatku pôsobiť asi 30 neozbrojených armádnych expertov dohliadajúcich na zastavenie bojov, ich rady sa neskôr rozšíria približne na 200 zástupcov OSN.

Pozorovatelia cestujú do Damasku na základe Rezolúcie OSN číslo 2042, ktorú členovia Bezpečnostnej rady schválili v sobotu. Dokument, ktorý podporili Rusko aj Čína, taktiež vyzýva sýrsku vládu, aby "viditeľne implementovala" mierový plán osobitného vyslanca OSN Kofiho Annana. Hlasovanie o rezolúcii presunuli z piatka na sobotu najmä pre námietky Moskvy, ktorá žiadala jej "väčšiu vyváženosť".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok