Macron sa revanšuje za pandy, čínskemu prezidentovi daruje koňa

TA3 TASR
8.1.2018 10:56

Francúzsky prezident Emmanuel Macron počas návštevy Číny daruje čínskemu prezidentovi Si Ťin-pchingovi - na znak priateľstva - koňa Republikánskej gardy.

Macron sa revanšuje za pandy, čínskemu prezidentovi daruje koňa
SITA/AP

Daroval mu hnedáka

Ako dôvod Elyzejský palác uviedol, že Si bol počas svojej návštevy Paríža v roku 2014 "fascinovaný" eskortou a výcvikom týchto koní. Koňa dopravili z Francúzska do Pekingu už 4. januára. Sprevádzal ho veterinár a príslušník Republikánskej gardy, ktorí sa o koňa budú starať počas jeho pobytu v karanténe.

Vzhľadom na povinnú karanténu Macron odovzdá Simu počas ich pondelkového stretnutia v Pekingu zatiaľ len zarámovanú fotografiu osemročného hnedáka menom Vésuve de Brekka. Súčasťou daru od Macrona bude aj šabľa s vygravírovaným venovaním.

Konská a pandia diplomacia

Francúzske médiá si všimli, že transkripcia priezviska francúzskeho prezidenta do mandarínčiny je "Makelong", čo údajne znamená "kôň porážajúci draka". Spomínané gesto "konskej diplomacie" nadväzuje na "pandiu diplomaciu" zo strany vlády v Pekingu, ktorá v roku 2012 zapožičala do Francúzska pár pánd. Ich potomok sa narodil vlani a stal sa prvým pandím mláďaťom narodeným vo Francúzsku.

Mláďa v novembri roku 2017 pokrstila Macronova manželka Brigitte. Krst sa odohral v zoologickej záhrade Beauval južne od Paríža. Vtedy štvormesačný samček dostal meno Jüan Meng, čo v preklade z čínštiny znamená "splnený sen alebo želanie".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok